Važnost disanja tijekom masaže

Užurbani životni ritam ostavlja nam malo vremena za opuštanje: ukoliko svakodnevne aktivnosti obavljamo pod stalnim utjecajem stresa, naše tijelo neće moći eliminirati nakupljene toksine, što uvelike oslabljuje imunitet, dovodi do lošije probave i slabijeg funkcioniranja organa. Krvožilni sustav postaje preopterećen, dolazi do daljnjeg nakupljanja toksina ali i masnih naslaga u tijelu… što će prouzročiti neravnotežu tjelesnih funkcija.

kika za masažu.U prethodnim tekstovima navedene su vrste masaža pogodne za ublažavanje svih gore opisanih nuspojava stresa, no, ovaj put, naglašava se važnost opuštanja i pravilnog disanja tijekom tretmana.

Vrlo je važno naučiti se potpuno opustiti. Ako tijekom tretmana – uz stručne upute terapeuta – obratimo pažnju na pravilno disanje, te u potpunosti pokušamo relaksirati mišiće, napuniti ćemo se energijom, te se nakon masaže možemo puno bolje osjećati.

Naš živčani sustav se dijeli na centralni i autonomni živčani sustav, koji se još dijeli na simpatički i parasimpatički.

Simpatički

suvremeni, brzi način života aktivira simpatičku stranu autonomnog živčanog sustava i izaziva lučenje hormona stresa: adrenalina i kortizola. Ti hormoni se krvotokom prenose i u mišiće, što je jedan od bitnih razloga nastanka napetosti u mišićima. Ako stresna situacija traje dulje vrijeme, organizam će – premda se fizički možda i nismo previše kretali – biti potpuno iscrpljen. Užurbani stil života stalno aktivira simpatički živčani sustav, koji krvotok usmjerava prema mišićima (što u stanju stresa tijelo priprema za akciju).

Parasimpatički

živčani sustav se aktivira u opuštenom stanju i ima upravo suprotan učinak: krvotok se ravnomjerno usmjerava prema svim organima, što pomaže tijelu izlučiti sve toksine, čime se postiže učinak revitalizacije.

Postoji tzv. vanjsko disanje kojim se vrši izmjena kisika i ugljik dioksida između atmosfere i pluća, dok je tzv. stanično disanje oksidativni proces u stanicama u kojim se oslobađa energija. Kada nam je disanje duboko i smireno, tijelo prima veću količinu kisika, pospješuje se protok krvi i limfe, a mišići su opušteniji.

relaxing massage
Kako se opustiti i odmoriti?

Tretman masaže je jedna od najstarijih metoda opuštanja. Bez obzira o kojoj vrsti masaže se radi, na početku tretmana, dobro je nekoliko puta duboko udahnuti. Budući da je disanje povezano s našim emotivnim i mentalnim stanjem, čim osoba počne duboko i sporo disati, tijelo se počinje opuštati, te krvotok bolje cirkulira. Time se tijekom tretmana osigurava i lakši protok limfe i pospješuje eliminacija štetnih tvari iz tijela. Uz podsjećanje terapeuta na važnost dubokog udaha i postupnog, sporog izdaha, mišići se za vrijeme masaže neće grčiti, što će pomoći u boljoj razradi mišićnog spazma. Učinak masaže će – osim opuštanja i istezanja mišića, uz svjesno i duboko disanje, sigurno utjecati i aktiviranje parasimpatičkog živčanog sustava, te će se na taj način tijelo u potpunosti opustiti.

masažaOsim tretmana masaže, za relaksaciju nakon napornog dana možete prakticirati i tehniku potpunog dubokog disanja. U prostoru gdje ćete se ugodno osjećati, odvojite par minuta za sebe: uspravno sjedite, (ako je moguće-lotosov položaj), dišite prvo cijelim trbuhom, zatim srednjim dijelom i tek na kraju gornjim dijelom grudnog koša. Vježbu radite potpuno opušteno, te vodite računa da tijekom udaha trbuh izbočite prema van, a tijekom izdaha, uvucite trbuh što je više moguće.

Važno je napomenuti da barem sat vremena prije tretmana masaže, kao i prije vježbe disanja, ne konzumirate hranu: duboko disanje blago masira i unutarnje organe, regulira probavu, opušta nas, pa je važno tijekom masažnog tretmana i vašoj probavi osigurati potupnu revitalizaciju.

Naučite se opuštati uz tehniku dubokog disanja i uz malo ustrajnosti, sigurno ćete opušteniji, ali s puno više energije krenuti u nove životne izazove.

Kristina Bogdanić,
verificirani
masažni
& Thai yoga terapeut

Related Articles