Medicinski fitness

Medicinski fitness je kombinacija sportskog treninga i fizioterapije, tj. potpuni individualni program napravljen na principu aktivnog odmora i spremnosti organizma da podnese aktivna i pasivna opterećenja koja su dio njegove svakodnevnice (sjedeći način života, nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana..) Individualni pristup svakoj osobi je bitan jer omogućuje kvalitetniju i bolju interakciju trenera i osobe koju se trenira, bez obzira da li se radi prevencije oboljenja, liječenja i rehabilitacije ili održavanja ljudskog zdravlja.
medicinski fitnessMedicinski fitness preporučuje se:

svim osobama koji žele održavati svoj lokomotorni sustav, mlađe ili starije životne dobi, zdravim ljudima i bolesnima koje bi se brže rehabilitiralo i spriječilo ponovno ozlijeđivanje ili pogoršanja stanja. Individualnim vježbanjem se postiže povećanje mobilnosti cijelog tijela, snaženje i istezanje mišića, bolja cirkulacija, poboljšavanje staničnog metabolizma, plućnog kapaciteta, pozitivno djelovanje na psihičko stanje organizma itd. Medicinski fitnes također je potreban nakon operacijskih, rehabilitacijskih ili post-rehabilitacijskih tretmana da bi se razvili mišići koju su uslijed ozljede i mirovanja atrofirali i izgubili svoju početnu funkciju.

Da bi se sastavio individualni plan i program, osoba mora proći određena testiranja i kratki pregled, da bi se odredio cilj i stupanj opterećenja koji ćemo postaviti. Uz kompletnu fizikalnu terapiju i kineziterapiju, novo u Rehabilitaciji Nova je usluga medicinskog fitnessa. Kroz vrhunske kardio sprave i trenažne sprave na pneumatiku, za preciznije određivanje opterećenja i bolju individualizaciju, te uz najnoviju Huber LPG Motion Lab spravu i vibracijsku podlogu Enraf – Nonius, provođenje individualnih sati rekreacije, preventive ili rehabilitacije postaje brže i kvalitetnije.

Huber LPG Motion LabOd početnog stadija upoznavanja i kontrole mišića vlastitog tijela, te poboljšanja posture i korekcije stojećeg i sjedećeg stava, pa do oblikovanja cijelokupnog mišićnog sustava ili poboljšanja funkcije ciljanog bolnog ili ozljeđenog segmenta.

Medicinski fitness usmjeren je na poboljšanje:

gibljivosti mišine snage,
izdržljivosti,
brzine pokreta
koordinacije pokreta
posture ili stava tijela
fukcije drugih organskih sustava (kardiovaskularnog, respiratornog…)

Medicinskim fitnessom pomažemo kod :

podizanja općeg funkcionalnog statusa organizma, kod različitih neuroloških stanja kao npr. stanje nakon moždanog udara, kod degenerativnih oboljenja ili kardiovaskularnih bolesti, kod bolesti dišnog sustava i kod raznih postoperativnih stanja, kod osteopenije i osteoporoze te kod sportskih povreda.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

Related Articles