Uganuće gležnja

ŠTO JE uganuće gležnja?
Uganuće je ozljeda ligamenata koji podupiru gležanj. Ozljeda se obično događa kada se gležanj iskrene i stopalo se okrene prema unutra.
oteknuti zglobKoji su simptomi  uganuća gležnja?

Gležanj je najčešće vrlo brzo cijeli natečen, a natečeno je često i stopalo. Uganuće može biti blago, uzrokujući samo umjerenu bol.

RICEŠto trebate učiniti ako uganete gležanj?

Početna skrb je ista kao i za sve ostale akutne ozljede: RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation). Dakle, odmor, led, kompresija i elevacija: ozlijeđeni ekstremitet staviti  u povišeni položaj.  Koristite led 20 do 30 minuta svakih sat vremena. Ne stavljajte led izravno na kožu jer može izazvati ozebline, već ga zamotajte u mokar ručnik ili krpu kako bi zaštitili kožu.

propriocepcija vježbeRehabilitacija

može početi nekoliko dana nakon ozljede, kada se oteklina smanji. Postoje tri glavna cilja rehabilitacije.

1. Vraćanje pokreta i fleksibilnosti. Nježno i pasivno pomicanje stopala gore i dolje, a nakon 5 do 7 dana, lagano započeti sa pomicanjem lijevo i desno.
2. Vraćanje snage. Kada se vrati 60-70 % pokreta u zglob, može se početi s vježbama jačanja. To je važno kako bi se postigla puna snaga mišića koji se tokom oporavka nisu koristili, prije povratka  sportskim aktivnostima. Jačanje mišića pomaže i kao prevencija za eventualnu novu ozljedu istog područja.
3. Vraćanje ravnoteže. Kako se gležanj polako oporavlja a u mišiće se vraća snaga, dobro je početi s vježbama ravnoteže i propriocepcije sa ozljeđenim zglobom, kako bi zglob što prije dobio ponovnu stabilnost. Ukoliko se javi reakcija nakon vježbanja, npr. oteklina, preporučuje se stavljanje leda na to područje.

inverzija everzija abdukcija adukcija fleksija ekstenzijaKada se sportaš može vratiti treningu?

Do povratka u sportsku aktivnost možete doći samo ukoliko smo ispunili sljedeće uvijete:

1. Puna amplituda pokreta u svim smjerovima (gore i dolje, lijevo-desno, i unutra i van).
2. Dovoljna snaga u svim mišićima oko gležnja.
3. Dobra ravnoteža na stopalu.
4. Nema boli ili otekline nakon vježbanja ili aktivnosti.

omatanje zgloba zavojemZa početak aktivnosti

možete omotati zglob steznikom koji daje podršku i može spriječiti ponovnu ozljedu. Postoje mnoge različite vrste proteza: neke od neoprena, neke su od elastičnog materijala, a neke imaju dodatne trake ili mašne za podršku. Nikada nemojte koristiti preuske trake, kako bi cirkulacija kroz zglob bila dovoljna i zapamtite, steznici pomažu u održavanju snage mišića, ali nikada ne bi trebali biti korišteni kao zamjena za mišićet. Čim osjetite da je stopalo dovoljno stabilno samo po sebi, skinite steznik i nastavite jačati to područje kako kasnije ne bi imali nikakvih problema!

U poliklinici “Rehabilitacija Nova”, preglede i ambulantne zahvate obavljam pon., sri. i pet. od 08:00-16:00h, a uto. i čet. od 12:00-20:00h

Ana Ružić,
mag. kineziologije u kineziterapiji i
licencirani terapeut na Isomedu2000

Related Articles