Bol u kukovima

Ako ste već osjetili bol u kukovima, niste jedini. U stvari, bol u kuku je jedna od najčešćih pritužbi trkača, a najčešće je uzrokovana upalom tetiva ili mekih tkiva.

Mnogi problemi s kukom uzrokovani su upalom hvatišta tetive, tj. mjestom gdje tetiva prijanja na kost,  što često uzrokuje probleme u pregibačima kuka.

fleksori kukaPregibači kuka

su mišići koji Vam pomažu da podignete koljena prema prsima. Ozljede mišića odmicača kuka ili vanjskih rotatora mogu izazvati slabost, lošu mehaničku iskoristivost i neravnotežu.
Bol kuka se često javlja zbog razlika u duljini nogu ili zbog problema sa stopalima kada osoba automatski i nesvjesno mijenja svoj hod a time i pokrete u kuku.

bol u kukovimaProblem može biti uzrokovan

ozljedom koja je promijenila hod osobe. Osoba može zbog bolova u koljenu, mijenjanjem svog hoda utjecati na položaj i stanje kuka. U starijih trkača, smanjenje opsega pokreta u zglobu kuka može uzrokovati preopterećenja mišića a time i bolove. Najbolji način da se izbjegne bol i ozljede kuka je prevencije i strpljenje. Važno je dobro zagrijati tijelo a posebno taj zglob prije vježbanja, nositi udobnu obuću, češće se istezati tijekom vježbanja a posebno nakon treninga.

vježbe za kukoveVježbe jačanja mišića kuka

i njihovo pravilno istezanje, prevenirati će ozljede u tom području. Vrlo je važno biti svjestan da ukoliko već osjetite bol, treba prestati sa aktivnošću a ne još više iritirati zglob. Potražite stručnu pomoć i mišljenje doktora koji će vam dati prikladnu terapiju ovisno o dijagnozi.

U poliklinici “Rehabilitacija Nova”, preglede i ambulantne zahvate obavljam pon., sri. i pet. od 08:00-16:00h, a uto. i čet. od 12:00-20:00h

Ana Ružić,
mag. kineziologije u kineziterapiji i
licencirani terapeut na Isomedu2000

Related Articles