Ozljede prednjeg križnog ligamenta (ACL-a) kod žena

Zašto u posljednje vrijeme sve više sportašica ima problema sa koljenima? Jedan od razloga je da sve više žena sudjeluje u “težim” sportskim aktivnostima nego ikada prije. Košarka, nogomet i rukomet (kao i drugi sportovi) primjeri su sportova koji zahtijevaju visoku razinu tjelesne spreme ali i čvrstoće, jer u ovakvim kontaktnim sportovima, vrlo je važno moći se kvalitetno i čvrsto postaviti na terenu.
sportašicePrije nekoliko godina

djevojke su se uključivale u mnoge sportove tek u srednjoj školi, ali sada se djevojke počinju natjecati i u mlađim uzrastima, a nastavljaju trenirati i nakon završetka škole. Dovoljno je pogledati oko sebe i vidjet ćete sve više i više žena se natječe individualno ali i u ekipnim sportovima u dobi i iznad 40 godina. I tako, povećanjem broja žena koje se natječu i treniraju, dolazi i do povećanja ozljeda kod ženskog spola. Nažalost, to je činjenica sporta i života.

ozljede koljenaNeki sportovi su opasniji od drugih

međutim, postoji više dokaza da žene imaju 10 puta veću vjerojatnost da dožive ozljedu koljena kao što je ruptura ACL-a nego muškarci koji treniraju isti sport! To možda ne izgleda fer, ali nažalost je istina. Dogodi se oko 22.000 ACL ozljeda u sportašica svake godine od početka srednje škole pa prateći njihov sportski staž do završetka studija. Jedna od 10 djevojaka koje se natječu na fakultetu u bilo kojem sportu (ne samo onim sportovima koji sadrže skakanje, promjenu pravca kretanja i pivotiranje) imat će rupturu prednjeg križnog ligamenta prije diplome.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se to događa, a također i nekoliko stvari koje mogu biti učinjene kako bi se smanjio rizik od ozljede.

muška ženska zdjelica i koljenaJedan od razloga je

to što je zdjelica kod žena puno šira nego u muškaraca, te zbog toga zbog velikog opterećenja većinu stresa upravo podnose koljena.

Drugi razlog je

područje koljena gdje se nalazi ACL (tzv. “urez”,tj, površina na kosti femura). Taj usijek tj. površina je uža u žena nego u muškaraca, te kod hiperekstenzije, postoji veća mogućnost za rupturu ACL-a. Također, čini se da je estrogen povezan s povećanom osjetljivošću koljena, ali još uvijek nije poznato da li i to može biti uzrok tj. predispozicija za rupturu ACL-a.

propriocepcijaKao treći razlog

stručnjaci iz područja sportske medicine vjeruju da je ruptura ACL-a češća u žena zbog razlike u snazi i ravnoteži, nazvane “propriocepcija”. Neki stručnjaci smatraju da kao djeca još, dječaci su jednostavno skloniji tjelesnoj aktivnosti od djevojčica. Dobra vijest je da se to može promijeniti, poticanjem djece na programe “propriocepcije” koji uključuju treninge agilnosti, ravnoteže, koordinacije i eksplozivnosti. Takvi treninzi poboljšati će vašu sportsku performansu, ali će i smanjiti rizik od teške ozljede koljena!

Ana Ružić,
mag. kineziologije u kineziterapiji i
licencirani terapeut na Isomedu2000

Related Articles