Smanjite mogućnost ozljeda ove zime

Ostanite zdravi i smanjite mogućnost ozljeda ove zime. Slijedite ove savjete kako bi izbjegli nepotrebne ozljede tijekom zimskih mjeseci.
zimska kapaNosite pokrivala za glavu

Dakle, idemo na osnove. Treba uvijek nositi neku kapu na glavi, bez obzira kako ste odjeveni, odjelo, trenirku ili haljinu… Osim što nam služe kao dobar modni dodatak, kape igraju vrlo važnu ulogu u prevenciji ozljeda i bolesti. To je zato što 70 % tjelesne topline izlazi iz tijela upravo kroz glavu, što ostavlja tek 30% topline koja vas grije. Zadržati tjelesnu temperaturu stabilnom je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti tijekom zime za održavanje optimalnog zdravlja.

 

zagrijavanje i istezanje po zimiGrijanje

Pobrinite se da imate odgovarajući sustav zagrijavanja prije treninga i postepenog, a ne naglog hlađenja. Zagrijavanje se može kombinirati po kardio spravama, ili vijačom…

 

ruptura tetiveBudite svjesni ozljede

Budite svjesni upalne i bolne tetive. To može biti simptom situacije koja često vodi do rupture ukoliko se nastavi trenirati. Uvijek treba biti svjestan kako Vaše tijelo funkcionira. Što je normalna “zdrava” mišićna bol, kao reakcija nakon treniga, a što je tzv. “loša” bol? Kakva god bol da se pojavi, ne smije se ignorirati, jer je to izravna poruka koju nam naše tijelo daje na odrađeni trening. Ponekad je dovoljno samo izbjeći određene vježbe koje bi mogle pogoršati zahvaćeno područje.

 

uteziKoristiti lakše težine u treningu

Nemojte se bojati olakšati težinu. Samo zato što ćete smanjiti težinu, ne znači da smanjujete intenzitet. Velike težine više opterećuju zglobove i s njima treba biti oprezan.

 

 

istezanje na snijeguStreching

Kada vježbate, mliječna kiselina nakuplja se u mišićima, te često dovodi do mišićne boli i umora. Istezanjem nakon treninga pomažete si da se smanji zamor mišića. Istezanje će pomoći brže oporaviti Vaše mišiće od teškog treninga. Mišićna bol je jedan od razloga zbog kojeg mnogi ljudi preskaču vježbanje. Istezanjem je puno  veća vjerojatnost da će te nastaviti  s vježbanjem i spriječiti eventualne ozljede.

 

Ana Ružić,
mag. kineziologije u kineziterapiji i
licencirani terapeut na Isomedu2000

Related Articles