Jednostavno oružje protiv celulita

Kada spoznamo na koji način se stvara celulit, postaje razumljivo zašto terapija udarnim valom ima toliku učinkovitost. Nedavna istraživanja naglasila su dva glavna uzroka stvaranja celulita.

celulitPrvi je povezan uz smanjenu elastičnost vezivnog tkiva (fibrous septae), čiji je temeljni sastav kolagen. Kolagenska vlakna osnovni su sastav vezivnog tkiva, a s godinama, smanjuje se njihovo stvaranje, usporava obnavljanje i mijenja struktura, što vezivno tkivo drži u stalnoj kontrakciji i uslijed čega ono gubi elasticitet. Kada se radi o povećanoj količini masnih stanica (steatocita) u tkivu, oslabljen elasticitet vezivnog tkiva pospješuje njihovu vidljivost na vanjskom sloju kože. Te neravnine i udubljenja na koži, poznatije su i kao efekt “narančine kore“.

 

celulitKontrakcijom vezivnog tkiva

dolazi i do smanjene mogućnosti cirkulacije krvožilnog i limfnog sustava. Tim više se onemogućuje bolja elastičnost kože i potiče daljnje stvrdnjavanje kolagenskih vlakana vezivnog tkiva, što pospješuje protruziju masnih stanica u gornje slojeve kože (celulit). Smanjena cirkulacija limfne tekućine stvoriti će i osjećaj nateknutosti i težine.

 

udarni valZašto do sada nije bilo učinkovitih  anticelulitnih tretmana?

Kako je uzrok stvaranja celulita dvostruk, teško je bilo otkriti učinkoviti tretman kojim bi se riješili problem stvrdnjavanja vezivnog tkiva, kao i protruzija masnih stanica – glavnog uzročnika neravnina i udubljenja na koži. Kako bi rezultat anticelulitnih tretmana bio učinkovit, potrebno je fokusirati se na rješavanje ta dva uzroka problema.

udarni val fokusiraniTretmani udarnim valom jedinstveni su

po tome što višestruko djeluju na celulit: sprječavaju daljnje stvrdnjavanje kolagenska vlakana, te potiču sintezu novog kolagena koji omekšava postojeću mrežu vlakana. Na taj način pospješuje se stvaranje elasticiteta vezivnog tkiva i smanjuje protruzija masnih stanica u gornje slojeve kože. Udarni val koji prodire kroz kožu utječe na postupno smanjivanje masnih stanica. Pritiskom koji se stvara tijekom terapije udarnim valom, potiče se sinteza novog kolagena koji omekšava postojeću mrežu vlakana, čime se pospješuje i zamjena istrošenih tkiva, zacjeljivanje, kao i sama obnova tkiva. Sve to poboljšava elasticitet vezivnog tkiva, čime se postiže i zategnutiji izgled kože.

 

celulit prije poslijeTerapija udarnim valom u estetskim tretmanima

postupno postiže razradu masnih stanica, koje se potom cirkulacijom limfe izbacuju iz tijela. Taj proces lokalno stimulira mikrokrvotok dermisa, sloja kože koji smanjuje mogućnost protruzije masnih stanica u gornje slojeve kože. Na taj način omogućuje se i lakše kruženje hranjivih tvari unutar vezivnog tkiva, čime se poboljšava izgled i pojačava zategnutost kože.  Osim eliminacije celulita, estetski tretmani udarnim valom postižu izvanredne rezultate i u tretiranju opuštene kože: nakon najmanje 8 tretmana, koža postaje elastičnija i zategnutija, što pomaže i kod ublažavanja strija.

 

Kristina Bogdanić,
verificirani masažni
&
Thai yoga terapeut

 

 

Related Articles