Prometne nesreće i trzajne ozljede vrata

Prometne nesreće često uzrokuju povrede u vratu te se počinje javljati trzajna bol, isto tako bol u leđima, glavobolje, a često puta dolazi do ozljeda ramena i kukova. Čak i manja prometna nesreća može dovesti do takvih vrsta ozljeda.
Prometna nesrećaOzljede vrata

variraju od trzajnih ozljeda vrata do jedne od najčešćih i neugodnih ozljeda uzrokovanih prometnim nesrećama – diskus hernije u vratnom dijelu kralježnice. Trzajna ozljeda vrata uzrokuje oštećenje mekog tkiva sastavljenog od živaca, ligamenata i mišića. To uzrokuje bol u vratu i ograničavanje pokreta u vratu što često izaziva vrtoglavicu. Takvo stanje može biti privremeno ili trajno, a može utjecati na sve aspekte života. Ako trzajna ozljeda vrata traje više od nekoliko dana nakon prometne nesreće liječnici će propisati lijekove i često upućuju bolesnika kod fizioterapeuta ili kineziterapeuta na rehabilitacijsku terapiju.

Rehabilitacija Nova

pruža niz rješenja za terapiju trzajnih ozljeda nastalih u prometnim nesrećama i mi ćemo Vam pomoći na vašem putu oporavka. Za početak, bitno je ublažavanje bolova i upale u vratnoj kralježnici, za što koristimo fizikalnu terapiju poput lasera, elektroterapije i ultrazvuka kako bi se smanjio upalni proces . Ovaj dio rehabilitacije zahtijeva od pacijenta da uzme pauzu od tjelesne aktivnosti i tako omogućiti tijelu da se odmori.

Nakon što se smiri akutna upala

najbolja rehabilitacija trzajne ozljede uključuje neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješnice, vježbe za gornje ekstremitete i vratne mišiće. Omogućujemo Vam vježbe na proprioceptivnoj spravi Huber, za jačanje statičke snage mišića, te profesionalne sprave za rehabilitaciju na pneumatiku isto tako i najsofisticiraniju spravu Isomed 2000 za izokinetičku dijagnostiku i vježbanje svih oslabljenih mišićnih skupina.

Tretmani i terapija

će se prilagoditi pacijentu kako bi se zadovoljile njegove potrebe, jer treba znati da postoji mnogo različitih načina koje dovode do trzajnih ozljeda, a time je i rehabilitacija specifična, npr. netko tko je zadobio trzajnu ozljedu u prometnoj nesreći će trebati različite tretmane od npr. sportaša koji je pretrpio sportsku ozljedu.

Ana Ružić,
mag. kineziologije u kineziterapiji i
licencirani terapeut na Isomedu2000

Related Articles