Aromakozmetika – prirodna zaštita od sunca

Tijekom ljeta, velika se pažnja posvećuje kremama koje štite od UVA i UVB zraka. Poznato je da se kozmetika za sunčanje ubraja u jednu od najštetnijih kategorija kozmetičkih proizvoda: kemijski filteri u komercijalnim preparatima su tvari koje štite od UVA i UVB zraka, ali mogu izazvati alergije i osjetljivost kože.Prirodne pripravke za zaštitu kože od sunca preporuča se koristiti ukoliko je izlaganje suncu u okviru – za sunčanje – preporučenog vremena (prije 10 i poslije 17 sati). Jedan od najboljih prirodnih načina zaštite od štetnog UV zračenja je i primjena aromakozmetike: brojni su biljni pripravci sa zaštitnim faktorom koje vrlo jednostavno možete i sami pripremiti.

Prirodna zaštita od sunca ne bazira se na maslinovom ulju, što većina ljudi – zbog hranjivog djelovanja maslinovog ulja – često misli. Maslinovo ulje nema zaštitnu funkciju, pa ga se preporuča koristiti prije izlaganja suncu. Zabluda je i da se maslinovom ulju treba dodati nekoliko kapi limunovog soka: kako je citrusno voće fotosenzibilno, nanošenje limunovog soka na kožu prije izlaganja suncu moglo bi na osjetljivijoj koži izazvati i neželjene promjene (bijele mrlje).

Zbog štetnog djelovanja UV zraka uputnije je koristiti druga hladno prešana ulja relativno visokog zaštitnog faktora: sastav ulja sjemenki maline ima zaštitni faktor 25, dok je ulje čileanskog lješnjaka nešto nižeg zaštitnog faktora 10-20. Oba ulja prikladna su za sve tipove kože, te se lako upijaju.

čileanski lješnjakČileanski lješnjak

ima zaštitni faktor 12-20, te ga se preporuča koristiti osobama koje nisu osjetljive na sunce ili osobama koje su već dobile ljetni ten.

Ulje pasjeg trna i ulje buritija

pasji trnimaju visok udio karotenoida i djeluju kao antioksidansi (eliminiraju utjecaj slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja i starenje kože). Osim toga, budući da apsorbiraju dio UV spektra, vrlo često se koriste kao prirodna zaštita od sunca, te – uslijed povećane količine karotenoida – pomažu u zadržavanju brončane boje.

tamanu uljeUlje tamanua

također je jedan od prirodnih pripravaka za zaštitu od sunca: ima izrazito značajnu sposobnost fotozaštite (sposobnost UV apsorpcije), ali i protuupalni učinak, pa ga je moguće koristiti i kao pripravak za sunčanje i sredstvo nakon sunčanja.

shea maslacShea maslac

pruža nižu zaštitu (zaštitni faktor 6), ali izvrsno hrani, njeguje i štiti već potamnjelu kožu. Preporuča se osobama s izrazito suhom kožom. Svijetlo sezamovo ulje također se koristi za njegu već potamnjele kože.

ulje naraUlje sjemenki nara i ulje jojobe

su antioksidativna ulja koja osvježavaju kožu nakon sunčanja. Poznato je da ulje jojobe osim što pomaže u hidrataciji kože, smanjuje i upale, što je nakon sunčanja izuzetno važno. Ulje jojobe također je izvrstan način zaštite vrhova kose. Malu količinu ulja nanosi se na vrhove kose prije izlaganja suncu, što će spriječiti pucanje vrhova i poboljšati izgled kose tijekom ljeta. Sjemenke nara izrazito su cijenjene u aromakozmetici (koriste se kao sredstvo protiv bora), a u prirodnoj zaštiti od sunca služe za revitalizaciju kože nakon sunčanja.

Avocado uljeUlje avokada koristi

također pri njezi zrele kože.

Prirodni aloa vera tonik i tekući jogurt izvrsna su kombinacija za osvježavanje kože nakon sunčanja. Sva navedena biljna ulja moraju biti hladno prešana i nerafinirana, kako bi postiglo njihovo maksimalno djelovanje.

 Kristina Bogdanić,
masažni & Thai yoga terapeut

Related Articles