Yoga za lice

Yoga za lice smatra se jednom od najjednostavnijih prirodnih tehnika za održavanje mladolikog izgleda. Temelji se na principima učvršćivanja ključnih mišića lica, a u kombinaciji s pravilnim disanjem daje izvanredne rezultate. Namijenjena je prije svega ženama između 30. i 70. godine života. Svrha yoge lica je naučiti jačati i kontrolirati mišiće lica, te s tom svrhom osmišljenim vježbama poboljšati tonus istih.

yoga za licePravilnim i redovitim izvođenjem kratkih tzv. “instant” vježbi za lice, moguće je učvrstiti mišićno tkivo i pospješiti elastičnost kože, što je i preduvjet za održavanje mladolikog izgleda. Prije svega, program yoga za lice temelji se na povećavaju cirkulacije krvotoka /u području lica i vrata/, potičući time izmjenu tvari i omogućujući veći dotok kisika i nutrijenata. Time se osigurava i obnova stanica i regeneracija kože lica. Sve to pospješuje proces čišćenja lica /detoksikacija/, te koža postaje napetija i sjajnija. Redovitom primjenom i ojačanjem muskulature lica, postiže se učinak pojačanog elasticiteta kože . Navedeni su primjeri samo kratki opis učinka prve tri vježbe yoge za lice, no za vidjljive rezultate, yogu za lice trebali biste na početku raditi uz stručnu pomoć, kako pojačane gestikulacije tijekom vježbanja – ukoliko se rade na krivi način – ne bi produbile bore.

                                    Vježbe za čelo

Budući da se prvi znaci starenja uglavnom vide na čelu i vratu, to su mjesta koja otkrivaju koliko smo vremena do sada posvećivali njezi lica i tijela. Vježba za ovaj dio lica djeluje na dio mišića koji se nalazi na čelu /epicranius. Kako biste ovaj dio učinili glatkim i elastičnim, svakodnevna primjena yoge za lice znatno može ublažiti bore između obrva. Kažiprste se postavlja na čelo, paralelno s obrvama, s udaljenošću od obrva oko 1cm, blago rastežući prema van. Prstima treba pritisnuti obrve prema dolje, a istovremeno mišićima čela nastojati obrve podići prema gore. Vježba se s kratkim opuštanjem između svakog ponavljanja radi 10x.

                                    Vježba za oči

yoga za lice.Zavorite oči i što je više moguće pogled usmjerite udesno, no tako da ne mičete glavu. Zadržite se tako 5-10 sekundi, a zatim ponovite isto s pogledom ulijevo, zatim prema gore i dolje. Postupkom “gledanja” /zatvorenih kapaka/, ojačati ćete mišiće očiju /orbicularis oculi/ i spriječiti nastajanje podočnjaka.

Vježbe za obraze

yoga za liceRubovi usana jako su osjetljivi i tu se vrlo brzo mogu pojaviti bore, a usne se pri tom opuštaju prema dolje. Potrebno je spojiti gornju i donju usnu tako da su kutovi čvrsti i rastegnuti. Smiješite se zatvorenih usta, sve dok vaš osmijeh ne dođe što bliže području ušiju. Zadržite se desetak sekundi u tom položaju. Ova vježba posebno ojačava mišić orbicularis oris koji će – ojačan ovim vježbama – spriječiti nastajanje dubljih bora oko rubova usana.

Ukoliko vas anti-age tretmani ne impresioniraju, yoga lica je rješenje za vas: bore i opuštenu kožu možete puno učinkovitije osvježiti i revitalizirati vježbama yoge.

Kristina Bogdanić,
             masažni &
Thai yoga terapeut

Related Articles