Ulja, kreme, gelovi

Ovisno o vrsti tretmana, koriste se razna sredstva za masažu kako bi se što učinkovitije utjecalo na manipulaciju tjelesnim tkivima (koža, potkožje, mišići i mišićna fascija). Bazno ulje koje se najčešće koristi za tretmane masaže je bademovo ulje.
Bademovo ulje (Prunus amygdalus)

lako se upija, kožu čini mekanom, baršunastom i njegovanom. Budući da dobro regulira vlažnost, posebno je primjereno za suhu i osjetljivu kožu. Iznimno je bogato biljnim bjelančevinama. Sadrži vitamine A, B1, B2 i B6, te nešto vitamina E. Srednje je konzistencije, lako razmazivo, te pogodno je za sve tipove kože. Smiruje upale, dermatitise, opekline, blagotvorno za sve vrste kože i pogodno za miješanje s ostalim eteričnim uljima. Međutim, osobama sklonijim alergijama na orašaste plodove, ovo ulje se ne preporuča.

Masaža eteričnim uljima ima višestuki učinak: u tu svrhu koriste se razna aromatična ulja koja stimuliraju i regeneriraju tijelo, te pozitivno utječu na raspoloženje.
Većina eteričnih ulja odlično njeguju kožu, uravnotežuju lučenje i općenito poboljšavaju tonus kože. Ista se nikada sama ne nanose na kožu, već se miješaju s baznim uljem, te se primjenjuju ovisno o tipu kože osobe i ciljanom učinku koje bi ulje trebalo imati. Ovisno o svom sastavu, eterična ulja mogu djelovati stimulirajuće ili umirujuće. Mirisi eteričnih ulja – ovisno o svom sastavu – djeluju na određene organe, tkiva, hormonski i živčani sustav.

ete. ulj za masažuAromamasaža je izvrstan način tretiranja određenih problema kao što su stres, umor, bolovi u mišićima i sl. Prirodna eterična ulja pospješuju učinak masaže, jer prodiranjem molekula eteričnih ulja kroz pore kože, već nakon 10 min. tretmana moguće je osjetiti njihovo djelovanje – širenjem kroz protok krvi i limfe – blagotvorno djeluju na cijeli organizam i imaju potpuna aromaterapeutska svojstva.

Sezamovo ulje (Sesamum indicum)

osim što pozitivno utječe na visoki tlak i razinu natrija u tijelu, brojnim antioksidansima i zdravim sastojcima iz samih sjemenki vrlo blagotvorno djeluje na kožu i koristi se u brojnim kozmetičkim proizvodima.

sezamovo ulje za masažu
kantarionovo ulje!

Kantarion (Hypericum perforatum)

ili ulje gospine trave bazira se na maslinovom ulju i brižljivo prikupljenim cvjetovima stabljike gospine trave. Koristi se za masažu bolnih mjesta. Također se može koristiti za sve probleme kože od opeklina, čireva, akni do herpesa. Utvrđen je i pozitivan učinak i djelovanje kantarionovog ulja pri reumatskim bolovima, te bolovima vrata, kralježnice i išijasa.

Ulje jojobe (Simmondsia chinensis)

je poput tekućeg voska: gotovo je bez mirisa i boje. Kemijska struktrura je slična dijelu sebuma, te se primjenjuje za smanjivanje prevelike produkcije sebuma, kao i pri liječenju akni, te za njegu upaljene i nadražene kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizira ph kože i regenerira ju. Osim toga, ulje jojobe poboljšava elasticitet kože, što je temelj njege u svakoj životnoj dobi i zbog istog se razloga koristi u raznim kozmetičkim preparatima (losioni, kreme, pilinzi, sapuni). Drugim riječima, ulje jojobe nalazimo gotovo u svim boljim proizvodima kojima tretiramo svoju kožu. Jedan od bitnih razloga zbog kojih se koristi je i sama formula ulja, jer se ne kvari niti oksidira, čak ni na visokim temperaturama. Pri tretmanima masaže miješa s drugim baznim uljima u koncentraciji do 30%.

Ulje sjemenki grožđa ( Vitis vinifera)

bogato je masnim kiselinama koje jačaju stanice tkiva i pospješu zadržavanje vlage u koži. Tretirana koža se revitalizira i zateže, što ubraja ovo ulje u vodeće pri tretmanima za održavanje tonusa kože. Ova ljekovita tekućina pomaže kod tretmana za čišćenje lica (akne), a odlična je i za hidrataciju kože. Također koži daje prirodnu svjetlucavu notu. Alternativa uljima u tretmanima masaže su kreme i gelovi. Najčešće se koriste pri tretmanima sportske masaže – gdje je potrebno postići smanjenu klizavost i trenje između ruku terapeuta i mišićnog tkiva klijenta (posebice prije treninga). Nanesena na kožu, krema stvara tanak sloj koji omogućuje bolju manipulaciju tkivom, što pospješuje učinak zagrijavanja mišića i zglobova koji se tretiraju.

ulje sjemenki grožđa

Osnovna prednost gelova je u njihovoj razmazivosti i postojanosti: mala količina gela dovoljna je za veću površinu mišićnog tkiva koji se tretira, a sadrže i veliku količinu hidratantnih i hranjivih sastojaka. Često se pri sportskim natjecanjima u tretmanima masaže koriste i gelovi za lokalno liječenje bolova i upale kod ozljeda tetiva, ligamenata, mišića i zglobova.

S obzirom na vrstu masaže, kreme i gelovi s dodacima prirodnih koncentrata (kofein, razne vrste citrusa, morske alge) uvelike utječu i na detoksikaciju, te pospješuju eliminaciju štetnih tvari iz tijela, te se pri anticelulitnim tretmanima preporuča koristiti neke od tih prirodnih stimulatora regeneracije kože.

 Kristina Bogdanić,
            masažni & Thai yoga terapeut

Related Articles