TRENING IZVAN USTALJENIH OKVIRA ” Trenirajte Outside The Box”

Jeste li se zatekli u vama ugodnoj, ali ponekad monotonoj rutini vježbanja? Ne vidite napredak prema svojim ciljevima, ne osjećate fizički i mentalni izazov?

To je znak da je vrijeme za promjenu, za trening izvan ustaljenih okvira. Jedan od najboljih načina kojima ćete nadmašiti granice vlastitih sposobnosti jest uvođenje nečeg novog.

Ukoliko vježbate u teretani, uvijek možete jednostavno povećati težinu utega ili dodati veću brzinu na pokretnoj traci ili biciklu. Za one koji vole rekreaciju na svježem zraku , mijenjanje pješačke staze ili pronalaženje one izazovnije, može učiniti značajan pomak. Iako je male promjene jednostavno napraviti, one mogu dovesti do značajnog poboljšanja sposobnosti.

Strategije koje vas mogu motivirati i unijeti više energije u vaš svakodnevni trening jesu treniranje za određene sportske događaje, identificiranje slabosti i rad na osnaženju istih ili pak odabir neke nove vještine ili sporta.

U svakoj lokalnoj zajednici postoje prilike za uključivanje u sportska natjecanja kao što su pješačke utrke, triatloni i sl. Takvi događaji razlikuju se po trajanju i zahtjevnosti što ih čini dostupnim osobama različitih dobnih skupina i psihofizičke spreme. Ne dozvolite da vas obeshrabri nedovoljna psihofizička spremnost za natjecanje. Na raspolaganju su vam mnogi izvori informacija koji vam mogu pomoći u pripremi. Svakako je najsigurnije obratiti se lokalnom klubu ili grupi koja će vas usmjeriti kako započeti, kako se pravilno pripremiti i vježbati.

Druga strategija u razbijanju rutine jest identificiranje slabosti i odluka o jačanju istih. Svi mi imamo tendenciju odabirati aktivnosti koje možemo napraviti s lakoćom, a izbjegavati one koje zahtijevaju više napora ili neku novu vještinu. Kako biste ocijenili svoje sposobnosti, rangirajte različite komponente fitnessa kao što su kardiorespiratorna izdržljivost, mišićna snaga, fleksibilnost, te ravnoteža i pokretljivost, od najlošije do najbolje. Bez obzira koliko nisko rangirana, najniža je komponenta ona na koju se trebate usmjeriti. Pri tome, potrebno je uzeti u obzir zdravstvene i fizičke mogućnost, budući da određeni treninzi mogu biti izrazito intenzivni i zahtijevati specifične vještine. S obzirom na osobne ciljeve i slabija područja, neke osnovne strategije jesu dodavanje vremena ili povećanje intenziteta kardiorespiratornih vježbi, uključivanje više različitih vrsta otpora ili uvođenje početnih satova joge za bolju fleksibilnost i snagu. Čak i mijenjanje samog načina vježbanja može biti efikasno. Ako uvijek pješačite, za promjenu pokušajte voziti bicikl. Ako koristite slobodne utege i sprave, pokušate isto sa trakama i loptama. Međutim, za one koji žele potpuno poboljšanje sposobnosti, promjene trebaju biti značajne. Postoje mnogobrojne metode poboljšanju kondicije koje mogu razbiti jednoličnu rutinu, uključujući visokointenzivan trening, Bootcamp tip vježbanja, specifični sportski trening brzine, agilnosti ili eksplozivnosti ili grupni satovi usmjereni na ples i koreografiju, kao što su Latino plesovi ili hip-hop. U poliklinici Rehabilitacija Nova možete doći trenirati na  našto drugačiji način i na  spravama kakvih nema u klasičnim teretanama, a to su Huber LPH Motion Lab i izokinetički aparat Isomed 2000. Ono što svi oni imaju zajedničko je mogućnost poboljšanja višestrukih aspekata fizičke sposobnosti aktivirajući istodobno kardiorespiratorni i živčano-mišićni sustav.

Sijedeći način da poboljšate svoje fizičke sposobnosti jest isprobati nešto sasvim novo. Ako uvijek vježbate u teretani, pokušajte sa izletima u prirodi ili šetnjom psa. Ako imate tendenciju pridržavati se tradicionalnog oblika vježbanja, pokušajte s novom aktivnosti kao što su tenis, plivanje, nogomet i sl. Ako imate djecu, aktivno se možete igrati s njima u parku. Ako vježbate sami, pozovite prijatelja- jedan drugog možete poticati na više vježbanja. Ako ste ipak zaključili da vas vaš partner u vježbanju sputava, pokušaje određeno vrijeme trenirati samostalno. S obzirom na situaciju i ono što volite, postoje brojni načini da se promjeni rutina koja više ne proizvodi željene rezultate. Načini vježbanja koji su bili efikasni nekada, možda više nisu djelotvorni i sada.

Jednoličan način vježbanja, osobu može demotivirati i vratiti sjedilačkom načinu života koji dovodi do brojnih zdravstvenih problema. Cilj je zadržati izazov i interes. Održavanje ili poboljšanje kondicije dinamičan je zadatak za svakoga. Sudjelovanje u aktivnostima koje se bave različitim komponentama fizičkih sposobnosti pomaže izbjeći monotoniju i zadržati porast nadolazećih rezultata.

Edita Bralić,
med. teh.

Related Articles