Teniski lakat-lateralni humeralni epikondilitis

Pretjerani nefiziolški stres i ponavljajući pokreti mišića podlaktice (uključujući i preveliku rastezljivost osjetljivih živčanih završetaka periosta), vode do degenerativnih promjena i pojačane boli koja se stvara naprezanjem u lateralnom epikondularnom mišiću pružaču (ekstenzoru) na području tetive lakta.

Proces degeneracije, kao i mikroskopske upale, javljaju se u periostu/koštanoj tetivi, ovojnici. Sa pogoršavajućim kroničnim stanjem (bol) , morfološke promjene postaju više izražene. Ukoliko se lokalne kortizonske injekcije i radioterapija primjenjuju prečesto, mogu uzrokovati nekrotička i nepopravljiva oštećenja na epikondularnom djelu tetive ekstenzora. To ima za posljedicu da konzervativne tretmanske metode nisu više učinkovite.

teniski lakat simptomiDijagnoza

Osjetljivost na pritisak ili dodir lateralne epikondile. Karakteristična je bol kod pritiska podlaktičnih mišića pružača (ekstenzora) kao i prilikom otpora ručnom zglobu u izvođenju pokreta pronacije (pozitivan Thomsenov test). Daljnji mogući simptomi: povećana bol u laktu pri stiskanju šake ili pri dorzalnoj fleksiji ručnog zgloba uz otpor.

teniski lakat RTGDijagnostička slika

Dijagnostička slika se uspostavlja pomoću:

-UZV
-RTG
-MRI

Teniski lakat udarni val fokusirani radijalniLiječenje:

Klasična fizikalna terapija u velikom broju slučajeva ne daje očekivane rezultate pa se preporuča udarni val (shock wave) koji se pokazao puno boljim rješenjem. U Rehabilitaciji Nova kombinacijom radijalnog i fokusiranog udarnog vala postižemo  najbolje rezultate pri sanaciji ovog tipa tegobe. Ukoliko je bolnost prilokom provedbe tretmana izrazito jaka, preporuča se koristiti krioterapiju neposredno prije.

 

Eduard Jinek,
bacc. physio

 

 

 

 

 

Related Articles