Ozljeda pregibača kuka

Ozljeda pregibača kuka je vrlo česta u sportu i to posebno u nogometu i atletici. Ozljede su uzrokovane eksplozivnim pokretima, te mogu biti vrlo bolne i izazvati različite probleme. Liječenje i rehabilitacija ozljeda pregibača kuka zahtjeva pravilnu početnu skrb, kao i fokusiranje na poboljšanjue njihove snage i fleksibilnosti.

Pregibači kuka se sastoje od tri različita mišića: rectus femoris, psoas major i illiacus. Ti mišići rade zajedno kako bi pregibali kuk i kako bi osigurali stabilnost za donje ekstremitete. Rectus femoris je jedan od mišića kvadricepsa , a također pomaže ekstenziju koljena. Ta skupina mišića proteže se od donjeg dijela kralježnice i zdjelice pa do bedrene kosti. Mišići pregibači kuka mogu se istegnuti tijekom aktivnosti, što može uzrokovati bol i gubitak pokreta u kuku.

šutiranje lopte ozljedeUzroci

Najčešći uzrok ozljede pregibača je akutna trauma. Ukoliko se to dogodi, osoba u jednom trenutku za vrijeme aktivnosti osjeti istezanje mišića, npr. u situacijama kao što su polazak u sprint, kod brze promjene smjera kretanja, ili šutiranja lopte. Napeti i skraćeni mišići i nedostatak fleksibilnosti doprinijeti će ozljedi. Kad su mišići tvrdi, postoji povećana količina napetosti na sva tkiva. Kada se na takve mišiće odreagira eksplozivno, česta je mogućnost ozljede. Isto tako, ukoliko su donji trbušni mišići slabi i ne stabiliziraju dobro zdjelicu, mišići pregibači će pokušati nadoknaditi tu slabost i prenaprezati se.

bol u kukuSimptomi

Najčešći simptom istegnuća mišića je bol. Ona se javlja u području ispred kuka a proteže se često i prema dolje u područje bedra. Vaša bol će se povećati s pokretom, posebno u pokušaju podizanja koljena prema prsima. Trčanje, skakanje, pa čak i hodanje može biti bolno, a Vaša sportska aktivnost može biti ograničena. Ponekad, javlja se i lagana oteklina a nekad i spazam mišića i modrice na dijelu koji je istegnut, no to je ovisno o tome koliko je ozljeda teška.

mls laserLječenje

Početna skrb treba biti usredotočena na odmor i korištenje leda za kontrolu upale, pravilna fizikalna terapijasonoforeza, terapija laserom ili magnetom i lagana masaža, a kada bol počne opadati, nakon nekoliko dana, možete početi nježno istezati fleksore tj. pregibače kuka. Poboljšanje fleksibilnosti, ključ je uspješnog liječenja i prevencije ponovne ozljede. Ozljede fleksora kuka često znaju postati kronične, pogotovo ako ste se vratili aktivnosti prebrzo i niste obavili rehabilitaciju do kraja.

vježbe za kukovePrevencija

Sprečavanje ozljeda ciljano se odnosi na razvoj fleksibilnosti svih mišića zdjelice kao i dobro zagrijavanje prije aktivnosti. Topli mišići su manje podvrgnuti vjerojatnosti da će biti istegnuti. Dobar program fleksibilnosti također će pomoći kod smanjenja napetosti mišića a time i mogućnosti ozljeđivanja. Da bi se u potpunosti oporavili od ozljede morate povratiti mobilnost, fleksibilnost, ravnotežu i snagu na veću razinu nego je bila prije ozljede, i na toj razini održavati Vaše sposobnosti.

 

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

 

Related Articles