Snowboarding pripreme na Huberu

Snowboard je asimetričan sport. Stav na snowboardu je fiksan, a tijelo je postavljeno bočno na dasku. To znači da zglobovi moraju biti čvrsti i stabilni u tom položaju, ali kao posljedice posturalnih neravnoteža, javljaju se ozljede. Jačanje obje strane tijela podjednako je vrlo važno, ne samo za snowboarding, već za sve asimetrične sportove.

Mišići koji se koriste u snowboardu:

bedreni mišićBedreni mišići

Kvadriceps i stražnja loža igraju veliku ulogu u snowboardu. Što bolje oni funkcioniraju, to je bolja kontrola i smjer pokreta a time i bolja ravnoteža. Održavanje u polučučećem položaju zahtijeva snagu i izdržljivost kvadricepsa te ligamenata i tetiva bitnih za stabilnost koljenog zgloba.

gluteusMišići kukova i glutealni mišići

Ovi mišići se koriste kako bi vam pomogli upravljati i skretati.  Vrlo je uobičajeno da ljudi koji sjede po cijele dane na poslu ili u školi imaju skraćene fleksore kuka. Njihovo istezanje je vrlo važno. Tijekom svih aktivnosti, istezanje i održavanje fleksibilnosti određenih zglobnih struktura je također važno u prevenciji ozljeda. Postoji niz vježbi na spravi Huber motion Lab koji će pomoći u jačanju, povećanju mišićne izdržljivosti u kvadricepsu i tetivama koljena, ali i u fleksibilnosti koljenog zgloba i kukova. Jačanje stražnjice i pregibača kuka, kao i istezanje noge u svim ravninama može nam pružiti ova izvrsna sprava.

snowboardDonji dio tijela radi puno posla u snowboardu.

To ne znači da gornji dio tijela može biti zanemaren. On je neminovan pri padanju i održavanju ravnoteže. Stoga je vrlo bitno postići stabilnost u gornjem dijelu tijela i dobro ojačati trup i mišiće ruku. Uz vježbe statičke snage i stabilizacije, jedan od vrsta treninga potreban za snowboarding je propriocepcijski trening. Osoba mora biti u mogućnosti osjetiti položaj svog tijela u prostoru, orijentirati se i naučiti kretanje tijela koje se nesvjesno odvijaju. Jedna od najboljih sprava koja kombinira trening ravnoteže, snage i propriocepcije je upravo Huber Motion Lab.

Huber LPG Motion LabNa Huberu

možemo postići visoku razinu mišićne izdržljivosti za razne mišiće skupine, uključujući one koji se koriste za snowboarding. A uz to, Huber može pružiti i osnove kardiovaskularnog treninga a time, sva područja za vrhunsku pripremu za vaš omiljeni sport, biti će pokrivena i zadovoljena.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

Related Articles