Jeste li doista spremni za skijanje?

Bliži se sezona skijanja, “skijoljupci” već razrađuju planove za zimsko doba. Planiraju se zimski odmori, priprema se oprema, rezerviraju hoteli… Ali što je s vašim tijelom?

Stigle su niže temperature, sjedimo na poslu, ležimo na kauču… Mnogi ne pripremaju svoje tijelo nimalo za jednu tako zahtjevnu aktivnost kao što je skijanje. Upravo se zbog toga često sa skijanja vraćamo s istegnutim ligamentima, kojekakvim frakturama i rupturama mišića.

Može li se to spriječiti?

Naravno da može, a jedno od u nas nedovoljno poznatih rješenja u koje sam i osobno uključena jest izokinetika i osobito je prikladna za osobe koje su već ranije imale problema s ozljedama. Izokinetika (od grč. iso – stalan i kinesis – kretanje), opisuje proces u kojem se segment tijela kreće kroz određene amplitude pokreta pri unaprijed određenoj brzini. Prilagođena je svakome. Rizik opterećenja testiranog zgloba je minimalan, baš zato što se izokinetički otpor prilagođava snazi koju osoba može proizvesti. Većina ljudi kroz sjedilački, stresan i neaktivan način života dolazi u stanje disbalansa u cijelom tijelu, a naročito mišićnog sustava. A upravo je zbog mišićnih disbalansa i neoptimalne mišićne snage tijelo sklono lakšem ozljeđivanju. Zglobovi gube stabilnost, mišići su preslabi za aktivnost visokog opterećenja, a kralježnica nenavikla na dinamičke pokrete.

OJAČAJTE NA PRAVIM MJESTIMA

Ojačajte na pravim mjestima uz Isomed 2000 izokinetički aparat!

Zato dijagnostika na izokinetičkoj spravi predstavlja početni i završni dio svakog rehabilitacijskog procesa, ali i svakog preventivnog procesa, a vježbanje na izokinetičkoj napravi sastavni dio treninga zglobova i mišića. Izokinetičko mjerenje je detaljno, sigurno, individualizirano i praćeno vježbanje i testiranje koje brzo daje učinkovite rezultate. Koliko brzo? Pa dovoljno brzo da ukoliko skijanje planirate za prosinac ili siječanj, još uvijek stignete učinkovito i kvalitetno podići snagu vaših mišića na povoljnu razinu kako biste što lakše svladali skijašku sezonu. Vrlo je lako pratiti napredak osobe pa usmjeravati trenažni proces, ali i otkriti poremećaj čak i prije nego nastane sama ozljeda. Sve to od velike je koristi sportašima ali i rekreativcima, osobito onima podložnijima različitim ozljedama.

Izokinetička terapija preporučljiva je prvenstveno osobama koje imaju bilo kakvih problema sa zglobom kuka, koljena, lakta, ramenog i skočnog zgloba te ručnog zgloba, ali i onima koje imaju disbalans mišića trupa, dakle leđa i trbušnog zida. Ukoliko je osoba imala operaciju i mišići su se opustili i atrofirali, ukoliko osoba ima artrozu zglobova ili jednostavno želi saznati kakva je njezina snaga s obzirom na dob, spol, tjelesnu aktivnost i težinu tijela. Razmislite zato o svojoj trenutnoj formi, pripremite svoje tijelo na najbolji mogući način, uživajte na skijanju i sa zasniježenih se padina vratite zdravi.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

Related Articles