POZITIVNI UČINCI ACP-a

Što pacijenti mogu očkivati nakon ACP  tretmana?

Često u samom početku davanja injakcije, osjeća se “lagana bol” na mjestu ozljede. Ova bol je pozitivan znak kao odgovor iscjeljivanja ozljeda. Ta bol može potrajati nekoliko dana i postupno se smanjuje izlječenjem i oporavkom tkiva. Važno je pokušati izbjegavati uzimanje protuupalnih lijekova (analgetika) kao što su Ibuprofen,  Aspirin I SL.,  nakon same injekcije ACP-a kako lijekovi nebi blokirali sami učinak i reakciju na njekciju. Preporuča se  primjenjivati led te po potrebi staviti u povišeni položaj.

Pacijentu će biti dopušteno da kroz dan-dva nakon primjenje injekcije nastavi sa svakodnevnim aktivnostim kroz lagane vježbe te izbjegavati podizanje teškog tereta i i vježbi sa velikom težinom. Ovaj tretman nije “brz oporavak” već je dizajniran za promicanje dugoročnog ozdravljenja oštećenog tkiva. Regeneracija kolagena traje 4-6 mjeseci a može zahtijevati i višestruko ubrizgavanje. U većini slučajeva je potrebno od 4-6  injekcija u intervalu od 6 tjedana. Bol i funkcionalan oporavak ocjenjivat će se u 2-3 tjedna nakon injekcije kako bi se utvrdile daljnje terapijske obrade.

Sigurnost liječenja:

Istraživanje i klinički podaci ukazuju da su ACP injakcije vrlo sigurne, s minimalnim rizikom za bilo kakve nuspojave ili komplikacije. Postoje vrlo male šanse odbijanja ili alergijskih reakcija jer je supstanca autologna. Samo ubrizgavanje nosi daleko manju šansu za nastanak infkecije nego rez te ne ostavlja ožiljak, i traje oko 20-ak minuta, uz znatno kraće vrijeme oporavka nego što je potrebno nakon operacija.

ANDREA DADO,
med.sestra

 

Related Articles