PRINCIPI PRAVILNE PREHRANE

Kako se pravilno hraniti? Što je to uopće pravilna prehrana? Postoje li namirnice koje trebamo izbjegavati? Postoji li savršena dijeta kojom ćemo u mjesec dana postići savršenu formu? Postoji li određeni vremenski period u danu kada moramo objedovati i mora li zadnji obrok biti najkasnije u 18 h?

Sve su to pitanja kojima se svakodnevno susrećemo. Uz brojne izvore informacija, koje su često netočne i vrlo upitne, nije neuobičajeno da ne znamo što je to pravilna prehrana. Posao nutricionista danas se sve više svodi na pobijanje mitova o hrani i prehrane. U ovome ćemo se članku osvrnuti na osnovne principe pravilne prehrane.

Tri su glavna postulata nutricionizma

– uravnoteženost, raznovrsnost i umjerenost.

Što to znači? Kako bismo održali adekvatnu tjelesnu masu, energetski unos moramo prilagoditi energetskoj potrošnji. Taj unos se razlikuje ovisno o spolu, dobi, tjelesnoj masi, visini i tjelesnoj aktivnosti kojom se osoba bavi. Da bismo zadovoljili nutritivne potrebe, potrebno je, unutar tog energetskog unosa, konzumirati namirnice iz svih skupina namirnica. I da, dozvoljeno je jesti baš sve, no treba uvijek biti umjeren.

Ono što je svima najteže jest, kako sve to uklopiti u svakodnevni obrok? Objasnit ćemo to na primjeru tanjura pravilne prehrane. Zamislimo ručak. Polovicu tanjura bi trebali činiti ugljikohidrati (riža, krumpir, tijesto…), četvrtinu tanjura proteinski izvori (meso, riba) te četvrtinu kuhano povrće. Preporuka je da se polovica povrća unese u svježem, a polovica u kuhanom obliku te je stoga poželjno konzumirati svježe povrće u obliku salate. Svakako obratite pozornost na unos tekućine, najbolje vode, te vrstu masti koje koristite prilikom pripreme obroka. Najbolja masna jedinica svakako je maslinovo ulje. Začinite namirnice biljnim začinima, poput bosiljka, origana, crvene paprike, papra – oni dodatno ubrzavaju metabolizam. Ako uz to sve imate i više boja na tanjuru – Voila! Imate savršeno izbalansiran obrok sa preporučenim omjerima ugljikohidrata, proteina i masti. Ukoliko je dovoljno raznovrsno i imate dovoljno boja, zadovoljit ćete i unos vitamina i mineralnih tvari.

I ne zaboravite, uživajte u hrani, ali jedite pametno.

Ivona Dragičević,
mag.nutr.

 

Related Articles