Medicinska masaža

Medicinska masaža je metoda fizikalne terapije koja se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipulacije tjelesnim tkivima ( kožom, potkožjem, mišićima i mišićnom fascijom ). Izvodi se rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe.

Zbog pojačane hiperemije, koža nakon masaže dobija izgled zategnutosti i elastičnosti. Kod medicinske masaže dolazi do poboljšanja cirkulacije, poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim sastojcima kao i eliminacija štetnih tvari iz metabolizma kao i ugljičnog dioksida iz krvi. Medicinska masaža može biti upotrijebljena kao primarna terapijska intervencija ili kao dodatak ostalim terapeutskim tehnikama.

Terapeutski ciljevi i indikacije za medicinsku masažu :

-mobilizacija međutkivnih tekućina,
-smanjenje spazama,
-poboljšanje krvotoka lokalno,
-smanjenje mišićne boli i ukočenosti
-prevencija ili otklanjanje miogeloza

Drugi terapeutski efekti masaže

uključuju relaksaciju mišića. Masažom se smanjuje napetost mišića i poboljšava cirkulacija u tretiranom dijelu tijela. Mišićna relaksacija može biti rezultat pojačane stimulacije receptora čime se povećava broj signala koji stižu do leđne moždine, što rezultira promjenama u refleksim putovima i ima učinak smanjenja mišićne napetosti. Često se nakon tretmana može zamijetiti poboljšanje raspoloženja, samopouzdanja kao ismanjenje tjeskobe. Ovaj fenomen je rezultat olakšanja fizikalnih simptoma i boli, a može biti povezan i sa ublažavanjem napetosti. Ukoliko imate zdravstveni problem, medicinska masaža može biti sastavni dio terapeutskog plana.

Primjena:
  • odličan je način pripreme tkiva za primjenu mobilizacije i manipulacije
  • jedan je od načina opuštanja muskulature(smanjuje mišićnu napetost)
  • postiže odlične rezultate u poboljšanju cirkulacije i osigurava prokrvljenost tkiva
  • potiče izmjenu tvari
  • temeljni je dio svakog rehabilitacijskog programa

Kristina Bogdanić,
            masažni & Thai yoga terapeut

Related Articles