Kuk

Anatomija kuka
Coxal (kuk) zglob je formiran od zaobljene glave femura (bedrene kosti) koja je povezana sa šupljinom u kosti kuka koja se naziva acetabulum. Lijevi i desni zglobovi kuka nalaze se bočno na svakoj strani zdjelice.

kukDvije kosti kuka spajaju se zajedno na donjem prednjem dijelu pubične simfize, formirajući prsni pojas. Na gornju stražnju stranu, povezani su sa sacrumom, u sakroilijakalnom zglobu. Cijela struktura kukova, sacrum i pubična simfiza poznat je kao koštunjava zdjelica. Zdjelica je ključni dio ljudskog kostura, jer pruža snažnu potporu na kojoj kralježnica stoji, dok je u isto vrijeme povezana s nogama.

Svaki zglob kuka sastoji se od tri kosti

– karlična kost, ischium i pubis. Pri rođenju, te su kosti odvojene hrskavicom, ali se kasnije ujedine u jednu kost. Karlična kost je gornji dio kuka koji je povezan sa sacrum i tvori sacroiliakalni zglob. Ischium se nalazi ispod i iza karlične kosti, dok pubis tvori donji prednji dio. Pubis i ischium tvore zaptivne otvore, karakteristične velike rupe koje se mogu vidjeti na svakoj strani u donjem dijelu zdjelice. Sve tri kosti čine dio acetabuluma.

Zglob kuka omogućuje

raspon kretanja noge, tj, natkoljenice, uključujući fleksiju (podizanje), ekstenziju (ispružanje), abdukciju (kretanje nogu bočno od tijela tj. odmicanje), adukciju (bočno kretanje natrag prema tijelu, primicanje), te vanjsku i unutarnju rotaciju (kružno kretanje od tijela i medijalno). Snagu i podršku zgloba, pružaju vlakna zglobne čahure i pet kompleta ligamenata (iliofemoralni, pubofemoralni, ischiofemoralni, poprečni ligament acetabuluma i ligament glave bedrene kosti. Zglobna kapsula proteže se od ruba acetabuluma do vrata bedrene kosti i jedna je od najjačih struktura u ljudskom tijelu.

Struktura kostiju kuka

Postoji nekoliko utemeljenih razlika u spolu što se tiče strukture kostiju kuka. To je u velikoj mjeri posljedica adaptacije ženskog organizma za trudnoće i poroda. Ženska zdjelica je šira i plića nego kod muškarca. To osigurava više prostora za dijete i dopušta prolaz glave djeteta. Osim što je uže od ženske zdjelice, kosti kuka u muškarca imaju tendenciju da budu veće i teže.

Related Articles