Kalcifikat u ramenu (tendinitis calcarea) I.dio

Kalcificirajući tendinitis ramena nastaje kada se povećana koncentracija kalcija nataloži u tetivamaramena. Okolna tkiva u blizini taloženja mogu postati upaljena, što uzrokuje veliku bol u ramenu. Ovakvo stanje je prilično često. A najčešće pogađa ljude u dobi od 40 godina.
Ovaj vodič će vam pomoći razumjeti:

-ono što se događa u ramenu kod kalcificirajućeg tendinitisa
-na koji ćete način provjeriti o čemu se radi
-što možete učiniti kako bi pomogli smanjiti bol

Kalcifikat u ramenuKoji je dio ramena najćešće zahvaćen?

Kalcificirajući tendonitis pojavljuje se na tetivama (tetive su mjesta pripoja mišića za kosti) rotatorne manžete. Ona je zapravo sastavljena od nekoliko tetiva koji povezuju mišiće oko ramena za rame (veliku kost nadlaktice). Kalcij se najčešće deponira u tetivi m. Supraspinatusa.

Postoje dvije različite vrste kalcificirajućeg tendonitisa ramena: degenerativna i reaktivna kalcifikacija. Gubitak elastičnosti i trošenje zbog starenja primarni je uzrok degenerativnih kalcifikata.

Degenerativni kalcifikati

u osnovi su dio prirodnog procesa cijeljenja tetiva u tijelu. Naime, kako starimo, tako pojedine niti tetiva i ligamenata pucaju. Kako niti pucaju, tijelo ulaže kalcij na mjesta puknuća, smanjujući na taj način štetu. Takvi kalcifikati rijetko uzrokuju bolove ili druge nalagode, te ih nalazimo kao usputni nalaz u RTG snimkama ili ultrazvučnoj pretrazi na gotovo svim tetivama u tijelu.

Reaktivna kalcifikacija

Reaktivna kalcifikacija je drugačija. Zašto se zapravo događa nije jasno. Izgleda da nema poveznice sa degenerativnom kalcifikacijom, iako je vjerojatnije da će izazvati bol u ramenu. Liječnici dijele reaktivnu kalcifikaciju u tri faze. U pre-kalcifikacijsku fazi, dolazi do promjena na tetivi te povećanog uljeganja kalcija. U kalcifikacijskoj fazi, kristali kalcija talože se u tetivama, no tada počinju nestajati. Tijelo jednostavno počinje resorbirati te depozite. Ironično, to je faza u kojoj će se bol najvjerojatnije pojaviti. U post-kalcifikacijskoj fazi, nastavlja se proces cijeljenja tetive koja biva preoblikovana s novim tkivom. Nije poznat razlog zbog kojeg dolazi do resorpcije kalcifikata. No, kada se to dogodi, tkivo se počinje preoblikovati, a bol se obično smanjuje ili potpuno nestaje.

bol u ramenuKoji su simptomi ovog stanja?

Dok se kalcij taloži u tetivi , možete osjetiti samo blagu do umjereneu bol, ili čak bez boli uopće. Iz nekog nepoznatog razloga, kalcifikacijski tendinitis postaje vrlo bolan kad se depoziti počinju resorbirati. Bol i ukočenost kod kalcifikacijskog tendinitisa može uzrokovati gubitak pokreta u ramenu. Podizanje ruku može postati vrlo bolno. No njegov, u pravilu, najteži dio je kad bol ometa vaše spavanje.

Postavljanje dijagnoze

Dakle, kalcificirajuća tendinopatija ili jednostavnije, kalcifikat u ramenu tek je opis RTG ili ultrazvučne dijagnostike, i ne mora automatski predstavljati uzrok problema u ramenu. Štaviše, različite studije govore kako u općoj populaciji možemo pronaći kalcifikate kod svake pete osobe, starije od 20 godina. Samo prisustvo kalcifikata ne znači da je rame bolno, niti da će ono u dogledno vrijeme postati bolno. Jedan dio kalcifikata prođe kroz sve tri svoje faze bez ijednog simptoma. S druge strane, bolno rame na čijim su tetivama pronađeni kalcifikati treba detaljno biti pregledano od strane specijaliste ne bi li se utvrdilo da li sam kalcifikat uzrokuje bolove, ili bolno stanje uz ograničenje kretnji uzrokuju drugi procesi, nevezani za sam kalcifikat. Kada je kao uzrok simptoma determiniran sam kalcifikat, slijedi liječenje.

U poliklinici “Rehabilitacija Nova”, preglede i ambulantne zahvate obavljam pon., sri. i pet. od 08:00-16:00h, a uto. i čet. od 12:00-20:00h

Saša Dragičević,
bacc. physioth i
sportski trener

Related Articles