Discus hernia

Discus hernia, ili hernia diska je najčešče oboljenje pacijenata poliklinike Rehabilitacije NOVA. Hernija diska ili točnije prolaps samog intervertebralnog diska označava “puknuće” fibrozne ovojnice koja je pak sastavni građevni materijal istog.

hernija diskaOpčenito govoreći, blago minimalno ispupčenje diska bez puknuća ovojnice i pomaka jezgre, nazivamo bulging. Ako postoji puknuće dijela fibrozne ovojnice uz pomak jezgre, govorimo 0 protruziji, a ukoliko je prisutno puknuće ovojnice na svim nivoima uz “curenje” želatine izvan same strukture, govorimo 0 prolapsu ili ekstruziji.

Tipičan nalaz kod hernije lumbalnog diska u većine pacijenata poliklinike Rehabilitacije NOVA:

bol izraženija u nozi nego u leđima i pojačava se pri napinjanju, bol varira od blage do izrazito oštre jake boli u vratu i donjem dijelu leđa uz iradacije boli u dermatome, pacijenti  opisuju i osjecaj trnjenja u ekstrernitetima, pareza, osjećaj obamrlosti, mišičnu slabost.

Hernijacija diska

diskus hernijaNastanku doprinosi teži fizički rad, posebno podizanje tereta u sagnutom položaju, kao i duže sjedenje. Najrizičnija grupa po pitanju nastanka ovog bola su muškaraci u starosti između 40 i 60 godina. Zato oni posebno treba da se pridržavaju savjeta o prevenciji – treba izbjegavati rad u sagnutom položaju, dugo sjedenje (praviti povremene pauze i razgibavati se), a podizanje tereta uvijek raditi iz čučnja, odnosno sa ispravljenim leđima. Tako se opterećenje više prenosi na noge, a  manje na leđa. Hernija diska također nastaje i kao posljedica traume, obično nakon nezgodnog, naglog pokreta. Liječenje klasičnim fizikalnim metodama ponekad ne daje željene rezultate. Problem je što sve navedene metode djeluju na ublažavanje tegoba, ali ne i na uzrok samog problema, a to je mehanički pritisak na korijen živca. Kada više ne djeluju ni tablete, ni injekcije ni fizikalna terapija, tada se obično preporučuje operativni zahvat, ali tek nakon što se iscrpe sve druge mogučnosti. Tada bi bilo dobro doći kod nas u polikliniku Rehabilitaciju NOVA na detaljnu obradu-pregled i nakon pregleda može se započeti sa trakcijom kralješnice.

Trakcija kralješnice

je jedini neoperativni tretman koji je stvarno učinkovit kod teških slučajeva discus hernia, degenerativnih bolesti zglobova, artritisa, stenoze (suženja spinalnog kanala) i pritiska na živčane korijene. To je  trakcijska terapija za oslobađanje od bolova u leđima, nogama i rukama.

Related Articles