Česte ozljede u košarci

Svaka košarkaška ozljeda je drugačija, kao što je i rehabilitacija nakon što se one dogode. Cilj je pravilna terapija i rehabilitacija, te brzo ozdravljenje i  povratak na teren.

Šanse su, da ako nastavite igrati sa ozljedom gležnja ili koljena, riskirate uzrokovanje veće štete, koji vas može staviti na klupu dulje vremena.

gležanjGležanj

Ozljede gležnja najčešće su ozljede kod košarkaša. Više od 50 % košarkaških ozljeda pripada ozljedama gležnja, što se lako može objasniti radi aktivnosti koje su najčešće u košarkaškoj igri: skakanje, naskakanje, mijenjanje smjera kretanja pri velikim brzinama…

koljenoKoljena

Koljeno ovisi o potpori i stabilnosti ligamenata od kojih se sastoji, te o tetivama mišića koji ga okružuju. Upravo zbog skakanja i stalnog pritisku na njih, ligamenti i tetive su skloni rupturama i istegnućima.

Leđa i gornji dio tijela

leđaKošarka je vrlo brz sport i igrači su u stalnom pokretu. Ponekad ti pokreti uključuju savijanje trupa u nepravilne položaje, što može dovesti do problema u leđima i iščašenjima ili istegnućima tetiva u ramenom i lakatnom zglobu.

Vrlo je važno što ranije prepoznati ozljedu i početi je liječiti. Zapitajte se, da li bi radije bili izvan terena dva tjedna ili dva mjeseca?

 

Ana Ružić,
mag. kineziologije u kineziterapiji i
licencirani terapeut na Isomedu2000

 

Related Articles