Bol u leđima

Od svih bolova, bol u leđima je najčešća, no isto tako najčešće i zanemarena. Bol može biti mala, skoro neprimjenta no uvijek prisutna ili akutnog karaktera, posebno izražena pri nekim određenim pokretima ili položajima tijela.
Bolovi zahvaćaju sve dobne skupine

a uzroci mogu biti razni, ponekada profesionalno uvjetovani a ponekada i kao posljedica traume. Bol u leđima može biti takvog karaktera i intenziteta da uzrokuje gubitak radne sposobnosti i jedan je od najčešćih uzroka onesposobljenosti kod osoba mlađih od 45 godina.

Sami uzroci boli mogu biti razni

no najčešći i najproblematičniji je pritisak (kompresija) na živac, na nekom od djelova kralježnice uzrokovan diskus hernijom – oboljenjem za koji većina pacijenata nisu ni svjesni da imaju dok bolovi ne počnu ozbiljno utjecati na njihovu funkcionalnost. Postoji mnogo imena za probleme kralježnice, poput “išijas”, “lumbago” i slični, no kod svih bolovi su uzrokovani istim ili sličnim razlozima.

Discus hernia ili prolaps diska

je jedno od češćih oboljenja pacijenata Rehabilitacije Nova, i uzrok bolova u svim dijelovima kralježnice. Hernija diska ili točnije prolaps samog intervertebralnog diska označava “puknuće” fibrozne ovojnice. Tipičan nalaz kod hernije lumbalnog diska u većine pacijenata Rehabilitacije Nova podrazumijeva:

  • bol izraženija u nozi nego u leđima i pojačava se pri napinjanju
  • bol varira od blage do izrazito oštre jake boli u leđima ili vratu
  • osjećaj trnjenja u ekstremitetima, pareze
  • osjećaj obamrlosti
  •  mišičnu slabost

Kod kompresije živaca vratne kralježnice simptomi su isti no i drugi poput:

Liječenje klasičnim fizikalnim metodama ponekad ne daje maksimalne željene rezultate. Problem je što navedene metode djeluju na ublažavanje tegoba, ali ne i na uzrok samog problema, a to je mehanički pritisak na korijen živca. Kada više ne djeluju ni tablete, ni injekcije, ni fizikalna terapija, tada se obično preporučuje operativni zahvat, nažalost – sa upitnim rezultatom.

Je li operacija riješenje?

Operativnim zahvatom (ovisno o metodi) uklanja se prolabirani segment i, ukoliko je potrebno, učini se fuzija (spajenje segmenata tj. kralješaka). Nakon operativnih zahvata pacijenti navode brojne nemjerljive simptome: jutarnja ukočenost, migrirajući bolovi koji nisu lokalizirani samo u lumbalnoj kralježnici već se javljaju i kukovima, koljenima i drugim dijelovima kralješnice. Mjesecima operirane osobe ne mogu sjediti, a kada napokon to i uspiju, sjedenje je vrlo snažno fiksirano u položaju koji ih je i doveo u takvo stanje.

Što se može učiniti?

Prije mogućeg operativnog zahvata treba svakako probati neoperativnu terapiju kako bi se operacija izbjegla, kao i moguće postoperativne komplikacije te duga i skupa rehabilitacija.
Kod nas u Rehabilitaciji Nova, bolove uzrokovane discus herniom uspješno liječimo trakcijskom terapijom kralježnice.

Ante Rukavina trakcija kralježnice
Trakcija kralježnice

je neoperativni tretman koji je stvarno učinkovit kod teških slučajeva discus hernia, degenerativnih bolesti zglobova, artritisa, stenoze (suženja spinalnog kanala) i pritiska na živčane korijene. To je neoperativna terapija za oslobađanje od bolova u leđima, nogama i rukama istezanjem leđa pacijenta specijalnim, modernim aparatima nalik na krevet. Trakcija pomaže ozlijeđenom disku da izmjeni hranjive tvari s krvnim tokom pomoću izoliranja na određenom spinalnom segmentu i „pumpanjem“ diska – što kralješci inače i rade disku kad je sve u normalnom stanju. To „pumpanje“ diska potiče izlazak toksina iz diska, a dopušta hranjivim tvarima da iz kapilara krvnog toka uđu u disk.

Neoperativna i neinvazivna

trakcijska terapija kralješnice je vrlo učinkovit i dobar način rješavanja boli i problema vezanih za cijelu kralješnicu.

Related Articles