PREVENCIJA POSTURALNIH PROBLEMA

Mišićno-koštani problemi na poslu vrlo su česti i čine gotovo 40% problema zaposlenika.

Dok su neki problemi vezani za ozljede na radu kao prilikom dizanja teških predmeta, većina problema se povezuje sa prekomjernim radom i repetativnim pokretima. To uključuje i nepravilno držanje koje uzrokuje veliki stres na određene dijelove tijela. Najčešći netraumatski problem su bolovi u vratu, križima i ručnom zglobu.

Mnogi od nas provode sate radeći za kompjuterom. Često guramo glavu naprijed tako da više nije u liniji sa ramenima i trupom. To uzrokuje skraćenje mišića s prednje strane vrata i istegnuće mišića sa stražnje strane vrata. Takve posturalne promjene uzrokuju bol u vratu i ramenima. Jedan od načina da se to spriječi je povremeno ustati i napraviti vježbe za vrat i ramena.  Uz to vrlo je važno pozicionirati tipkovnicu i monitor na način koji će uzrokovati najmanje stresa na naše tijelo. Monitor ne bi trebao biti ni jako udaljen niti preblizu, a tipkovnica bi trebala biti na nivou laktova tako da možemo odmoriti ruke i izbjeći dodatni stress na ramena.

Bol u križima je još jedan čest problem pogotovo kod dugotrajnog sjedenja i repetativnih pokreta. Dobra potpora za lumbalni dio je jako važna. Treba namjestiti stolac tako da su stopala cijelom površinom na podlozi. Novi uredski stolci najčešće imaju ugrađenu lumbalnu potporu, a oni koji nemaju ili kod starih stolaca mogu se koristiti lumbalni jastuci. Novi trend su stajaći stolovi da se što više smanji vrijeme provedeno sjedeći. Ako se odlučite za stajaći stol treba paziti na visinu tako da su laktovi na podlozi i da su podlaktice pod 90 stupnjeva. Dugotrajno stajanje uzrokuje problem kao i dugotrajno sjedenje. Kod dugotrajnog stajanja vrlo je važna adekvatna obuća. Uz to bi dobro bilo imati neku stoličicu na kojoj bi mogli odmarati jednu po jednu nogu s vremena na vrijeme.

Još jedan čest posturalni problem vezan za radno mjesto je bol u ručnom zglobu. To se najčešće odnosi na karpalni problem. U tom slučaju je vrlo važno imati dobru podlogu za podlakticu i dlan tako da smanjimo stres na rame, lakat i šaku.

Pošto se problem javljaju ponajviše zbog zadržavanja određenog položaja i repetativnih pokreta, vrlo je važno da s vremena na vrijeme promijenimo položaj ili da se ustanemo, malo prošetamo i razgibamo. Drugi faktori koji utječu na mišićno-koštane problem vezane za posao su fizička sprema i tjelesna težina. Bilo bi dobro ukomponirati “core” trening – vježbe jačanja nogu, mišića leđa i trbuha. Čak i djelomični čučnjevi na radnom mjestu će aktivirati mišiće I poboljšati cirkulaciju.

Zato zapamtite, ustanite i krećite se!

Denis Perica,
bacc. physioth

Related Articles