16 studenoga, 2015

Magnetoterapija

Terapija magnetom je sigurna, neinvazivna metoda primjene magnetskog polja u terapijske svrhe.

Ubrzava prirodan proces ozdravljenja i omogućuje prirodan način otpuštanja boli. Magnetoterapijom povećava se protok krvi u kapilarama, odstranjuje se mliječna kiselina i drugi upalni produkti iz tkiva što smanjuje bol i upalu. Magnetsko polje utječe na veću prokrvljenost tkiva, a time i njegovu bolju opskrbu kisikom i hranjivim tvarima što ubrzava proces cijeljenja. Također, snažno može utjecati na proizvodnju određenih hormona iz endokrinih žlijezda, stimulira i potiče aktivnost enzima i drugih srodnih fizioloških procesa.

Magnetoterapija koristi se pri liječenju:

Artritisa, artropatija, spondiloza
Kontraktura
Prijeloma kosti
Mišićnih poremećaja
– Kroničnih bolova, boli u fantomskom udu, neuritisa
– Arterijske i venska insuficijencije, cerebrovaskularne insuficijencije
– Bronhijalne astme
– Određenih poremećaja kože
– Kroničnog umora

Uređaji koji se koriste u terapiji potpuno su sigurni i neinvazivni. Terapija magnetom često je upotrebljavana metoda u svakodnevnoj fizioterapijskoj praksi, a njezina uporaba datira još iz doba drevnih civilizacija. Može se primjenjivati kao zaseban tretman, ali i u kombinaciji sa drugim vrstama fizikalne terapije kao što su terapija ultrazvukom, laserom i krioterapija, bez kontraindikacija.

Kontarindikacije za terapiju magnetom su:

– Srčani ili automatski unutarnji defibrilatori
Trudnoća
– Maligna oboljenja
– Akutne infekcije / aktivna tuberkuloza
– Endokrini poremećaji
Krvarenje

Djelotvornost magnetske terapije zabilježena je u više od 300 studija i kliničkih testova izvedenih na velikim sveučilištima i bolnicama u SAD-u te diljem svijeta, te je 2006. g. WHO (Svjetska Zdravstvena Organizacija) izdala preporuke za liječenje magnetoterapijom.

Edita Bralić,
med. teh.
Pošaljite nam upit!

One Comment on “Magnetoterapija

[…] fizioterapijski postupci, kod smirivanja upale koristimo elektroterapijske procedure, uzv, mgt, vježbe jačanja muskulature stopala posebno fleksora i ekstenzora palca, […]

Comments are closed.