Ultrazvučni pregled koljena

Dijagnostički ultrazvuk oko koljenog zgloba možemo koristiti za prepoznavanje cista u potkoljenoj šupljini, kroničnih upala tetiva patele, te stanja mišića i tetiva npr. parcijalne rupture, distenzije za otkrivanje benignih ili malignih tumorskih tvorbi itd.

Postupak je prikladan i za određivanje akumulacije tekućine u zglobu. Ultrazvuk s druge strane nije prilagođen za promatranje koštanih struktura već isključivo mekog tkiva ( koža, potkožno tkivo, mišići i tetive, burse i djelomično zglobne hrskavice i površine kosti)

Ova metoda je potpuno bezopasna jer je ultrazvučna funkcija bez zračenja  te se može koristiti češće tokom rehabilitacijskog perioda kako bi bolje pratili stanje tkiva. Takozvana ultrazvučna sonda usmjerava ultrazvučne valove na meka tkiva oko zgloba koljena i te signale prenosi u ultrazvučni aparat koji tkivo prezentira na zaslonu. Za razliku od rendgena ili CT-a, nema radioaktivnih zračenja.
Još jedan plus ultrazvučne dijagnostike je činjenica da se koljeni zglob može promatrati kroz pokret, odnosno, pregled može biti dinamičan. Jedino ograničenje postoji u tome da se ultrazvuk reflektira na kost, dakle, nije u stanju prepoznati ono što je iza koštane strukture. Dok se npr. ozljede i nestabilnosti medijalnog kolateralnog ligamenta mogu prepoznati bez i to ne vrijedi za križne ligamente. Oni su preduboko u koljenu i MRI daje bolje rezultate u prepoznavanju njihovih oštećenja.

Stražnji dio koljena može biti ispitan čim se bolesnik polegne na trbuh. Povremeno se iza nalaze cista nalik vodenim izbočinama koje su ili prirođene ili su se pojavile uslijed ozljede koljena. Neke od njih se napune velikom količinom vodenog sadržaja i onemogućuju kretnje u koljenu pa ih se treba kirurški odstraniti. Ultrazvukom možemo pratiti razvoj ciste i njezino kretanje.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

 

Related Articles