Što je uzrok "upale mišića" ?

Normalno je imati umorne mišiće nakon nekih aktivnosti, sporta, ili čak nakon obavljanja kućanskih poslova, pogotovo ako: ste se bavili nečim što ne činite inače (kao trčanje maratona, a inače joggirate samo vikendom), ste iznenada podigli Vaš intenzitet vježbanja ili produljili vrijeme treniranja, ste radili ekscentrične vježbe u kojima se mišić produljio umjesto skraćivao (poput hodanja nizbrdo)

upala mišićaOve promjene rutine vježbanja mogu dovesti do sitnih ozljeda u mišićnim vlaknima i vezivnom tkivu. Dan nakon aktivnosti, početi ćete osjećati bol u mišićima. To se naziva odgođena bol mišića, a najjača je oko 48 sati nakon aktivnosti i onda postupno nestaje. Dobra vijest je da kada učinimo istu djelatnost opet, Vaši mišići će se početi privikavati na nju. ”

Što je uzrok bolova u zglobovima?

Kada osjetite bolove u Vašim zglobovima, to je obično znak osteoartritisa. Ova upalna bolest postaje sve češća sa starosnom dobi. Hrskavice koja obično služe kao jastuci za zglobove, potroši se ostavljajući zglobove upaljenima i bolnima.
Bol u zglobu, naravno, može biti uzrokovana i pretreniranjem ili određenom ozljedom – na primjer, teniski lakat ili skakačko koljeno i mnoge druge koje su uzrokovane problemima sa ligamentima ili meniskusom.

Liječenje “upale mišića” i bolova u zglobovima

hladni oblogJedno od čestih pitanja ljudi koji imaju jedan od ta dva problema je – da li koristiti toplinu ili led. Stručnjaci kažu da je neizravan led, dakle led zamotan u tanki ručnik, najbolji trenutni lijek, dok toplina u tom trenutku dok traje proces grijanja, pomaže, no čim izvor topline nestane, bol se vraća. Neki stručnjaci misle da bi bilo dobro koristiti led odmah nakon aktivnosti, da bi se spriječio upalni proces, zatim pomoću topline kasnije povećati protok krvi u tom području. Toplina također može pomoći osloboditi bolove u zglobovima.Lijekovi koji pomažu su nesteroidni protuupalni lijekovi kao ibuprofen (advil, motrin), naproxen ili aspirin koji će vam pomoći smanjiti nelagodu. No dugotrajno uzimanje lijekova može ometati Vašu sposobnost mišićnog samoobnavljanja. Osobe s poviješću određenih medicinskih stanja (kao što su čirevi, bolesti bubrega, bolesti jetre itd.) trebali bi se savjetovati s liječnikom prije uzimanja takvih lijekova. No nekad ni lijekovi ni led ne mogu pomoći, i ako se i dalje nakon par dana osjeti teška bol, trebali bi se javiti liječniku jer postoji mogućnost da ste ipak pretrpjeli ozljedu.

Kako spriječiti upalu mišića i bolove u zglobovima?

Prije aktivnosti, obavezno se preporučuje istezanje kako bi se spriječila upala mišića. Ipak, neka istraživanja su pokazala da se istezanjem prije aktivnosti ne može učiniti mnogo kako bi se spriječila bol ili ozljeda. Najbolja kombinacija bi bila dugotrajno i kvalitetno zagrijavanje mišića, kratki streching prije aktivnosti i obavezno istezanje nakon aktivnosti.
Neke prirodne tvari se isto tako mogu koristiti za sprečavanje upale mišića, uključujući i antioksidanse poput vitamina C. Dok ozbiljni vježbači često poslije treninga hrane mišiće proteinima, koji prema nekim istraživanjima smanjuju upalu mišića nakon intenzivnog vježbanja.

Postupnost u vježbanju i kontrola aktivnosti

Jedan od najboljih načina za sprečavanje upale mišića je postupan put podizanja opterećenja, bilo da se radi o podizanju intenziteta treninga ili duljini vježbanja.
Ako imate zdravstveno stanje za koje niste sigurni kakav tip aktivnosti Vam odgovara, bilo bi najbolje da provjerite sa svojim liječnikom prije početka programa vježbanja. Vaš liječnik može Vam pomoći pronaći program vježbanja koji je siguran i učinkovit za Vas. Zapamtite, kada imate bolove u zglobovima, možda ćete biti u iskušenju da ostanete u krevetu. Zapravo, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zglobove je vježba, jer se naši zglobovi moraju kretati kako bi se prehranili. Vježbe sa težinama mogu pomoći u jačanju mišića koji čuvaju određeni zglob, samo je bitno, ne raditi do granice boli. Veliku ulogu u postavljanju i programiranju procesa vježbanja, ima terapeut koji vam može pokazati kako vježbati sigurno i kako održavati dobar stav kako ne bi došlo do ozlijede ili pogoršanja bolova u zglobovima.

Ana Ružić,
mag. kineziologije u kineziterapiji i
licencirani terapeut na Isomedu2000

 

 

 

Related Articles