3 svibnja, 2013

Sportska masaža kao dio terapije kod ozljede mišića 2.dio

sportska masaža
Sportska masaža kao terapija nakon ozljede mišića ne primjenjuje se u ranim fazama liječenja ozljeda mišića, već tek – po naputku liječnika- u kasnijoj fazi.

Beneficije masažnog tretmana su poznate, no treba voditi računa i o kontraindikacijama, kada se sportska masaža ne bi trebala preporučiti, niti samoinicijativno rezervirati termin za istu.

Kada se sportska masaža ne preporučuje:

ruptura mišićaRupture mišića

Akutna faza, tijekom prva tri dana ozljede mišića (dok krvarenje unutar mišićnog tkiva i nije potpuno sanirano), kontraindikativno je zdravstveno stanje za ovu vrstu masaže, jer bi manipulacija tkiva samo pogoršala krvarenje i izazvala dodatno oštećenje mišićnog tkiva, čime bi se prolongirao oporavak. Nakon inicijalnih 72 sata od ozljede, moguće je – po preporuci liječnika – obaviti prvi masažni tretman, ovisno o vrsti i jačini ozljede.

ruptura tetiveRupture tetiva

Uz rupture tetiva povezane su i sve druge dodatne ozljede tetiva (dislokacija ili premještanje tetive). Potpune rupture prvenstveno bi zahtijevale kirurški zahvat, a ne masažni tretman.

Kontuzije

Kontuzije ili nagnječenja mišića uzrokuju krvarenje unutar mišićnog tkiva. Sportska masaža u tom slučaju je kontraindikativna, jer bi se u tom slučaju samo pojačala ozljeda, što bi moglo prouzročiti i Myositis Ossificans

povišena temperaturaMyositis ossificans

Jaka kontuzija ili ruptura mišića mogu prouzročiti i progresivni okoštavajući myositis, tj. kalcifikaciju unutar mišićnog tkiva. Sportska masaža bi u tom slučaju samo pogoršala stanje.

Povišena temperatura

prehlada, gripa

Infekcije

bakterijske, virusne ili gljivične infekcije kože

burzitisBursitis

ili upala vreće tekućine između tetiva i kosti u zglobovima

Osobe s trombozom

neuritis ili upala živca

Ovo su tek neke od osnovnih kontraindikacija

no budite svjesni da uvijek trebate poslušati savjet masažnog terapeuta i naputak liječnika prije no što se odlučite rezervirati tretman sportske masaže. Svaka osoba koja dolazi na tretman sportske masaže ima svoje razloge zbog kojih se odlučila na tretman, što uključuje i jedinstveno zdravstveno stanje pojedinca. Zbog toga je individualni pristup svakom pacijentu i točno preporučen tijek terapije sportske masaže od velike važnosti nakon ozljede mišića.

Tijekom inicijalnog razgovora s pacijentom

terapeut će zabilježiti sve potrebno kako bi se utvrdio uzrok, omogućilo saniranje i sprečavanje daljnih ozljeda.

Kristina Bogdanić,
masažni & Thai yoga terapeut

 

Pošaljite nam upit!

One Comment on “Sportska masaža kao dio terapije kod ozljede mišića 2.dio

[…] dana – možete na par minuta staviti hladni oblog. Najbolji rezultati se postižu kada se dubinska masaža tkiva kombinira uz program vježbi za bolju posturu […]

Odgovori