SINDROM PIRIFORMISA

Piriformis sindrom je stanje u kojem mišić piriformis, koji se nalazi u području stražnjice, u spazmu i uzrokuje bol u tom području.

Piriformis može ujedno i iritirati ishijadični živac i uzrokovati bol, utrnutost i trnce duž stražnje strane noge do stopala, simptomi slični kao i kod lumboishijalgije.

Piriformis je jako važan mišić za stabilizaciju kuka kod hoda i održavanja ravnoteže. Proteže se od dijagonalno od križne do natkoljene kosti i ono što je bitno je da ishijadični živac ide uz mišić, a može čak i prolaziti kroz mišić.

Pošaljite nam upit!

Uzroci sindroma piriformis
Točni uzroci nisu poznati, ali najviše se sumnja na:

Spazam mišića piriformisa – ili zbog iritacije samog mišića ili zbog iritacije obližnjih                  struktura kao što su kuk    i sakroilijakalni zglob
– Skraćenost mišića kao reakcija na ozljedu ili spazam
Oticanje mišića kao reakcija na ozljedu ili spazam
Krvarenje u području piriformisa

Bilo koji od navedenih uzroka ili kombinacija više njih može utjecati na piriformis i ishijadični živac. Ne postoji jednostavan test kojim bi dokazali da sindrom piriformisa uzrokuje iritaciju ishijadikusa. Stanje se najčešće dijagnosticira pomoću simptoma i pregleda i nakon što se isključe ostale mogućnosti.

Simptomi
Pacijenti najčešće opisuju osjetljivost i bol u području stražnjice i simptome kao i kod lumboishijalgije – bol duž noge do stopala. Tipični simptomi kod sindroma piriformis mogu biti:

– Tupa bol u području stražnjice
– Bol duž stražnje strane noge (lumboishijalgija)
– Bol koja se javlja kod hoda uzbrdo ili uz stube
– Bol koja se pojačava kod dužeg sjedenja
– Smanjena pokretljivost u kuku

Simptomi se obično pogoršavaju kod dužeg sjedenja, hodanja i trčanja, a smanjuju se kod ležanja na leđima.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda i dijagnostičkih testova. Dijagnoza sindroma piriformis se najčešće postavlja isključivanjem drugih stanja koji mogu uzrokovati slične simptome kao što su hernijacija diska u lumbosakralnoj kralježnici i disfunkcija sakroilijakalnog zgloba, pri čemu nam najviše pomažu dijagnostički testovi poput rentgena, magnetske resonance i testa provodljivosti živca (EMNG).

Liječenje

Sindrom piriformisa se može liječiti medikamentozno, injekcijama i fizioterapeutskim metodama. Ovdje ćemo se osvrnuti na fizioterapeutske metode.

Fizioterapeutske metode dijelimo kineziterapijom i fizikalnim procedurama (elektroprocedure – TENS i IFS , terapijski ultrazvuk, grijanje, hlađenje…). Kineziterapijske metode se odnose na funkcionalnu i frikcijsku masažu piriformisa, te ponajviše na istezanje piriformisa. Uz istezanje piriformisa dobro bi bilo istezati i mišiće stražnje lože te mobilizirati lumbalnu kralježnicu. To se sve može obaviti u Poliklinici Rehabilitacija Nova uz stručno vodstvo liječnika i fizioterapeuta.

Denis Perica,
bacc. physioth

Related Articles