Rolanje- zabavna vježba

Jedna od korisnih i zanimljivih aktivnosti je rolanje.
Rolanje je zabavna vježba

koju je lako uključiti u vaše redovite režime vježbanja, pogotovo ako vam je potrebna nova fitness aktivnosti da vas motivira. Ono što je najbitnije, rolanje će vam pomoći izgoriti suvišno masno tkivo, izgraditi mišiće i poboljšati kardio sposobnosti. Rolanje, kao oblik vježbanja je koristan koliko i trčanje ili vožnja bicikla i ima pozitivan utjecaj na ljudski organizam ali u odnosu na trčanje, manje je štetno za zglobove naročito ako osoba nije u potpunoj formi. Ukoliko ste ikad joggirali, vrlo vjerovatno ste primjetili da trčanje proizvodi neskladni utjecaj na koljena, leđa i gležnjeva. Rolanje je izvrsna alternativa za jogging i odličan način za izbjegavanje oštećenja kostiju i zglobova. U stvari, dokazano je da je opterećenje koje izaziva rolanje skoro 50% manje od trčanja , a pruža sve iste beneficije. Ne samo da rolanje pomaže boljem očuvanju vaših kostiju i zglobnih struktura, već pruža jednako kardiovaskularno opterećenje.

Ravnoteža i koordinacija

Ono što je očigledno iz same aktivnosti je da rolanje zahtijeva dobar spoj ravnoteže i koordinacije. Također ne čudi i činjenica da su mnogi sportaši, amateri i profesionalci, koristili rolanje kao dodatni trening  za poboljšanje ravnoteže i koordinaciju, kako bi u vlastitom sportu bili uspješniji.

Ako ste u potrazi za treningom ili aktivnošću koja bi vašu ravnotežu i koordinaciju podigla na višu razinu, rolanje je pravi izbor za vas. Odličan način za razvoj ravnoteže je vježbanje rolanja na svakoj nozi samostalno. Rolaj te se oko 2 do 4 sekunde na lijevoj nozi, a zatim se prebacite težinu na drugu nogu. To će ubrzati reakciju živaca i potaknuti razvoj ravnoteže i koordinaciju i to vrlo brzo. I bez ovakvog načina rolanja, normalnim tempom i načinom, dobiva se na razvoju tih sposobnosti.

Izgradnja mišića i kardio trening

Rolanje je i odličan način za izgradnju mišića naročito mišića nogu i kukova, jer su upravo mišine skupine oko tih zglobova one koje najviše rade i troše se kada se rolamo. Dok rolanje pomaže očuvanju koljena i skočnih zglobova, s druge strane pogoduje razvoju i čvrstoći tetiva, za razliku od trčanja koje ukoliko se izvodi u nepravilnoj obući i po neravnom ili tvrdom terenu, može prouzročiti velike probleme za te zglobove. Istraživanja pokazuju da je rolanje ne samo dobro za izgradnju mišića natkoljenice i kuka već i za jačanje i stabilizaciju mišića donjeg dijela leđa i trbuha kao i mišiće ruku koji nisu izravno uključeni u kretanje, no sudjeluju u manjoj mjeri kao stabilizatori. Rolanje pretstavlja velikim mišićima donjeg dijela tijela nevjerojatnu vježbu, a njihova trajna kontrakcije uzrokuje znatno opterećenje vašeg sustava za prijenos kisika. Odmicači i primicači kuka, kvadriceps, stražnja loža, gluteus maximus igastrocnemius su najbitniji sudionici. Osim razvoja mišićne mase, rolanje je prvenstveno aerobna aktivnost. Upravo zbog toga, rolanje ima velik utjecaj na kardiovaskularni i dišni sustav. Rolanjem se podiže  funkcionalnost krvožilnog sustava na višu razinu i stvara se bolja opća kondicija organizma. Kombinacija kardio treninga i rada mišića u njemu, rolanje je i izvrsna aktivnost za skidanje viška kilograma. Dodavanje u vašu rutu i nekoliko uspona, povećat će korištenje tjelesne energije učinkovitijim. To znači da ćete se moći rolati na veće udaljenosti, bez iscrpljenosti. Prije nego što se odlučite za rolanje kao rekreacijsku aktivnost, pomno razmotrite izbor rola, jer one moraju biti udobne i nikako prevelike. Naravno da ne smiju biti pretijesne i žuljati, no skočni zglob i stopalo moraju biti fiksirani i ne smiju “plesati” u roli. Osim toga kao obaveznu opremu nalažu se štitnici za koljena i laktove te evntualno kaciga za glavu. Prije rolanja bi treblai lagano i polago razgibati zglobove i istegnuti kratko velike mišiće kako bi pripremili tijelo na aktivnost.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

Related Articles