PROPRIOCEPCIJA

Propriocepcija je osjet relativne pozicije dijelova tijela u odnosu na druge dijelove tijela.

Za razliku od 5 vanjskih osjeta (vid, sluh, njuh, ukus i dodir) i unutarnjih (bol i osjet u unutarnjim organima), propriocepcija je treća vrsta osjeta koja nam daje povratnu informaciju o položaju tijela I položaju dijelova tijela. Ukratko propriocepcija se može objasniti kao svjesnost samog sebe.

PROPRIOCEPTORI

Proprioceptori su senzori smješteni u zglobovima, mišićima, tetivama, ligamentima i osjetljivi su na promjene tlaka i napetosti. Nakon obrade informacija u središnjem živčanom sustavu postajemo svjesni svog položaja u prostoru.

Pošaljite nam upit!

KINESTEZIJA

Termin koji se često spominje kao sinonim propriocepcije je kinestezija. Iako je definicija kinestezije skoro identična definiciji propriocepcije kod kinestezije se naglasak stavlja na pokret. Neki smatraju da se razlika između propriocepcije i kinestezije dokazuje kad se isključi osjet ravnoteže i balansa. Na primjer upala srednjeg uha može uzrokovati problem balansa. To stanje smanjuje osjet propriocepcije, ali ne i kinestezije. Pokretanje bi i dalje bilo moguće uz pomoć vida dok zatvorenih očiju to ne bi bilo moguće. Propriocepcija nam omogućava da se krećemo u potpunom mraku bez da izgubimo balans. Ipak mnogi kinesteziju integriraju u definiciju propriocepcije uz statičku svjesnost položaja udova.

GUBITAK PROPRIOCEPCIJE

Ima jako puno bolesti i stanja koji uzrokuju gubitak propriocepcije privremeno ili za stalno, u potpunosti ili ograničeno na određene dijelove tijela. Gubitak propriocepcije može biti zbog ozljede ili bolesti središnjeg živčanog sustava, perifernog živčanog sustava, ozljede mišića, tetiva, zglobova i ligamenata, i konačno zbog gubitka balansa zbog upale srednjeg uha, konzumacije alkohola itd.

Kod zadnje navedenih, osim ako ne dođe do trajnog oštećenja vestibularnog aparata i balansa, propriocepcija se, nakon što to stanje prođe, najčešće u potpunosti vraća.

Kod drugih stanja su nam potrebne vježbe, posebno dizajnirane, za povratak ili poboljšanje oslabljene propriocepcije. Istraživanja su pokazala da i kod potpunog zaliječenja ozljeda kao što su – frakture, rupture mišića, tetiva i ligamenata, iščašenja zglobova, propriocepcija nije na nivou kao kod osoba koje nisu imali te ozljede tj. moglo bi se reći da oporavak nije potpun bez oporavka propriocepcije.

VJEŽBE PROPRIOCEPCIJE

Propriocepcijske vježbe se rade da bi se poboljšala propriocepcija kod zdravih osoba (najčešće kod sportaša) ili kod osoba koje su izgubile ili imaju smanjenu propriocepciju uslijed ozljede ili bolesti.

S vježbama se kreće postupno. Ispočetka je dovoljno samo “hvatanje” balansa i ravnoteže da bi se poslije po potrebi koristilo sve vise rekvizita koji pomažu poboljšanju propriocepcije. Kao rekvizite najviše koristimo nestabilne podloge za stajanje i hodanje, lopte raznih veličina, slack traku i druge sprave dizajnirane za poboljšanje propriocepcije.

Jedna od tih sprava je HUBER. Specifičnost HUBER-a je feedback koji dobivamo na naše pokretanje te ispravljamo pogreške i na taj način vrlo dobro razvijamo balans, stabilnost i snagu za cijelo tijelo.

Kod nas u poliklinici “Rehabilitacija Nova” možete vježbati i poboljšati svoju propriocepciju na HUBER-u uz nadgledanje iskusnih i educiranih kineziologa i fizioterapeuta.

Denis Perica,
bacc. physioth

Related Articles