22 kolovoza, 2013

Prijelom lakatne kosti

Najčešći prijelom najdaljeg donjeg (distalnog) dijela palčane kosti je Collesov prijelom, do kojeg obično dolazi uslijed izravnog pada na ruku u hiperekstenziji.

60-70% slučajeva osoba koje pretrpe ovakvu ozljedu su žene u menopauzi, koje pate od osteoporoze. Na isti način često dolazi do prijeloma čunaste kosti šake kod mlađih osoba ili do prijelma “zelene grančice” (tijek kosti je samo djelomično prekinut) kod djece. Ovo je izrazito bolan prijelom koji uzrokuje vidljivu deformaciju, zbog koje će vam se prepisati lijekovi (fans ili lokalni anestetici), kako bi se donekle olakšala bol.

Dijagnostika

Uobičajeno radiološko snimanje zajedno s daljnjim kosim projekcijama dovoljni su za postavljanje precizne dijagnoze. Ponekad je potrebno provesti elektromijografiju kako bi se procijenilo je li došlo do pridruženih neuroloških ozljeda.

Liječenje

Nakon odgovarajuće terapije lijekovima za ublažavanje boli, liječenje je usmjereno na smanjenje prijeloma putem manipulacije ili operacije te na stabilizaciju.

Fizikalna terapija i rehabilitacija

Česti su zaostali deformiteti kao i compartmental syndromes uslijed prečvrstog poveza (imobilizacije). Nakon skidanja imobilizacije, čak i ako se zadržava zaštita zgloba, možete početi s rehabilitacijom radi pokretljivosti ramena, lakta i prstiju. Potom slijedi fizikalna terapija i rehabilitacija sa ciljem aktivnog vježbanja pokretljivost zgloba te jačanja mišića podlaktice. U tome nam može pomoći vježbanje na izokinetićkoj spravi koje će nam višestruko brže vratiti oslabljenu muskulaturu u funkciju. Usprkos provođenju odgovarajućeg liječenja, 20-30% ovakvih prijeloma ostaje nestabilno.

Saša Dragičević,
bacc. physioth i
sportski trener

 

Pošaljite nam upit!

One Comment on “Prijelom lakatne kosti

[…] i operativno iskustvo u liječenju bolesti lokomotornog sustava, uključujući namještanja prijeloma, imobilizacije, liječenja i ublaživanja bolova Iskustvo s dugotrajnim ozbiljnim operacijama u […]

Odgovori