Povezanost između boli u koljenu i vaših leđa

Većina ljudi s bolovima u koljenima pretpostavlja da je uzrok te iste boli povezana isključivo sa koljenima.

No to nije uvijek slučaj. Naravno da nelagoda može biti razlog problema s koljenima, ali je često ista ta nelagoda rezultat problema s kralježnicom.

Živci koji prenose osjet boli u nogama i stopalima se nalaze u donjem dijelu kralježnice. Ovisno o godinama, ozljedama i bolestima, može doći do izbočenja diska tj. do protruzije koja komprimira živac u određenom dijelu kralježnice. Kada se to dogodi živac se iritira i šalje bolne senzacije duž njega. Lokacija boli ovisi o mjestu protruzije diska, a intenzitet o tome koliko je on komprimirao živac. Živčani korijeni koji inerviraju koljeno izlaze iz segmenata L2-L3, L3-L4. Pritiskom na jedan od tih živčanih vlakana može reflektirati bol u koljeno.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se postavlja od strane liječnika fizijatra na temelju anamneze te pregleda. Fizijatri su liječnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Stručnjaci za dijagnosticiranje i liječenje boli, prva stepenica za liječenje bolova u leđima, a u nekim slučajevima i zadnja. Naši fizijatri se fokusiraju na osobu u cijelosti ( individualni pristup), a ne samo na ozlijede. Zadatak im je odrediti mjesto javljanja boli (izvor boli), pronaći rješenje, propisati određenu terapiju te ujedno raditi i na prevenciji tj. sprečavanju mogućih ozljeda. Uspješno liječenje zahtjeva pravu dijagnozu uz određene dijagnostičke postupke kao što su CT, RTG, dijagnostički ultrazvuk, te magnetska rezonanca.

Dobra vijest je da se 90% slučajeva boli u kralježnici može liječiti bez operacije.

Nakon što je ustanovljen izvor boli možemo početi s liječenjem tj. s fizikalnom terapijom i rehabilitacijom(lokalno zagrijavanje, kineziterapija, trakcija, fizikalne procedure), medikamentozno liječenje ( injekcije ), te kao zadnji izbor liječenja navodi se operacija. Kineziterapija  provodi se statičkim vježbama u početku, dinamičkim (koncentričnim i ekscentričnim), izokinetičkim vježbama i vježbama istezanja (temeljna aktivnost). Bitnu stavku u liječenju ima i edukacija o naučenim vježbama te daljnje provođenju usvojenih aktivnosti.

Kristina Mikajević,
bacc.physio

 

Related Articles