Periostitis

Periostitis, također poznat kao periostalgija, je bolno stanje koje uglavnom utječe na sloj tkiva koji okružuje tibiu i fibula. Posljedica je upale i iritacije sloja vezivnog tkiva koje okružuje kost. Najčešće je kronične prirode, a karakterizira ga osjetljivost i oticanje mišića popraćeno blagom do umjerenom boli. Akutni periostitis  uglavnom nastaje zbog infekcije, karakteriziran jakom boli, difuznim gnojenjem i u mnogim slučajevima dovodi do nekroze.

Najčešći uzroci ovakve upale su ozljede kosti i iscrpljivanje određenog dijela tijela. Najveći rizik od upale periosta u donjem dijelu nogu imaju sportaši i trkači. Takvo stanje poznato je kao trkačka potkoljenica.

Tibialni periostitis je oblik periostitisa koji uzrokuje bol i upalu prednjeg dijela tibije. Bol se obično osjeća u širokom području medijalnog dijela potkoljenice .

Pojedinci kod kojih je povećan rizik od nastanka periostitisa mogu ga prevenirati prvenstveno nošenjem odgovarajuće obuće koja podupire cijelo stopalo, zatim istezanjem ahilove tetive te trčanjem po travi ili gumiranim stazama kako bi se smanjilo opterećenje same cjevanice.

Postupak tretmana može varirati ovisno o težini i simptomima ozljede te između ostalog uključuje i fizikalnu terapiju u kojoj se od procedura može primjenjivati sve od elektroterapije, ultrazvuka, lasera, do magnetoterapije. Odmor i primjena leda na ozlijeđeno područje pospješuje smanjenje boli i ubrzava proces oporavka. Bandažiranje donjih dijelova nogu prije treninga također doprinosi smanjenju boli ubrzava proces ozdravljenja. Kinesio taping metoda se također koristi u ovom slučaju. Terapija udarnim valom može biti od velike pomoći, ali sve to uz adekvatno vježbanje i puno funkcionalno liječenje. Preporučuje se i držanje noge na povišenom položaju iznad srca kako bi se smanjio protok krvi u nogama te bi se samim time smanjila i sama upala. U slučaju da ozljeda ne reagira na samu fizikalnu terapiju, primjenjuje se imobilizacija koja obično traje 2-6 tjedana.

Vrlo korisna tehnika za liječenje je masaža dubokog tkiva koju obavlja fizioterapeut i tako pomaže razbiti i izgladiti sve čvorove u mišićima. Također pomaže i u opuštanju mišića te spriječava ponavljanje ozljede.

Slađana Musulin,
bacc. physioth

Related Articles