Ostati u formi na poslu

Za mnoge uredske radnike, koji se zaljepljeni za svoj radni stol tipkajući na svom računalu osam sati dnevno je već dio svakodnevne rutine. Međutim, sjedenje pred računalom cijeli dan nije baš korisno za tijelo – to može dovesti do bolova u leđima zbog lošeg držanja i do naprezanja očiju, kao i do mnogih drugih neugodnih i bolnih sindroma.

pilates lopta za uredAko ste jedan od onih ljudi koji moraju sjediti za stolom cijeli dan, postoje neke jednostavne upute koje možete slijediti kako bi poboljšali vašu posturu i položaj sjedenja i kako bi zadržali vaše zdravlje na odgovarajućoj razini. Ovdje su neke upute koje bi možda željeli isprobati:

U koliko ste u mogućnosti, obavezno stolicu na kojoj sjedite zamijenite loptom za pilates. To će ojačati vaše trbušne i leđne mišiće, a vi ćete raditi na svojoj posturi, bez uloženog truda, bez da ste toga i svjesni..
Druga vrlo važna stavka je postavljanje alarma koji će vas podsjetiti da se morate svakih sat vremena ustati i kretati, bilo po uredu, ili po stepenicama gore dolje..
Kada trebate na zahod, koristite onaj koji se nalazi na drugom katu, a ne na vašem, te do njega odite stepenicama. Koristite pedometar (mjerač udaljenosti koju ste prohodali) i pratite koliko koraka ste taj dan poduzeli. Cilj je prohodati 6000 do 10.000 koraka dnevno. Zvuči puno, ali ustvari bi to trebala biti prosječna mjera našeg dnevnog kretanja, kako tijelo ne bi postalo tromo i atrofično.
Sve stvari koje možete i stignete usmeno riješiti sa kolegama, razgovor, pitanje, predaja ili uzimanje dokumenata, pokušajte izbjeći pisanje e-maila ili telefoniranje.
Kada odete na pauzu, šetajte što više po parkovima, a što manje sjedite po kafićima, jer se sjedeći u kafiću, vaše tijelo ne odmara, nego ono nastavlja raditi pokušavajući održati položaj vašeg tijela cijelo to vrijeme, pravilnim.
Nabavite si slušalice za telefon, tako da se možete kretati po uredu dok pričate.
Naučiti i odraditi par kratkih vježbica tijekom dana koje će vam pomoći u sagorijevanju kalorija, ali također i u oslobađanju od stresa.

 

Related Articles