Novi član tima Izv. Prof. Dr. sc. Darko Anticevic, dr. med., primarijus

Izv. Prof. Dr. sc. Darko Anticevic, dr. med., primarijus. Uža spec DJEĆJA ORTOPEDIJA

 

Educirao se iz ortopedske struke u Zagrebu, Bologni (Italija), Oxfordu (Engleska), Baselu (Švicarska).  Specijalistički ispit iz ortopedije položio 1979. Godine.

Završio strukturiranu edukaciju uže specijalizacije iz dječje ortopedije u trajanju od 12 mjeseci (fellowship) u Hospital for Joint Diseases u New Yorku NY, USA. Završio više skupova trajne izobrazbu iz dječje ortopedije u Londonu, Edinburghu, Davosu, Grazu, Stockholmu, Veroni. Ukupna edukacija dvije godine iz dječje ortopedije u inzemstvu.

Od 1984.godine bavi se isključivo ortopedijom dječje dobi. Područje stručnog rada je ukupna skrb sustava za kretanje, a napose prirođene i stečene bolesti kuka, koljena i stopala, ultrazvučna dijagnostika od novorođenačke do adolescentne dobi, prirođene nejednakosti duljine donjih ekstremiteta, rekonstrukcijska kirurgija uz primjenu vanjskog fiksatora, korekcija kasnih posljedica traume i infekcija na kostima i zglobovima, neuromuskularne bolesti i cerebralna paraliza, dobroćudni tumori kosti, koštane displazije, rijetke bolesti kostiju i zglobova, osteogenesis imperfecta. Do sada operacijski liječio približno 5000 djece.

 

Kao zaposlenik Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio je član raznih tijela (Fakultetsko vijeće, Sud ćasti i dr.). Pročelnik Katedre za ortopediju Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 2007. do 2012. Ispitivač na specijalističkim ispitima iz ortopedije od 2004 godine do 2015. Mentor specijalizanata iz ortopedije, mentor za diplomske radove.

Član Hrvatskog društva za ortopediju Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) od 1976. Osnivač i član Hrvatskog društva za Osteogenesis Imperfecta od godine 1998. Predsjednik Hrvatskog društva za dječju ortopediju od 2005. do 2013. Dopredsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku od 2012. godine. Glavni i ogovorni urednik „Liječničkih Novina“ Hrvatskog liječničkog  Zbora od  2001 do 2008. Za dugogodišnji rad u Hrvatskom liječničkom zboru dodijeljena mu je Nagradu „Ladislav Rakovac“ HLZ-a,  2011. godine. Začasni član Hrvatskog Ortopedskog Društva (HOD), 2015.

Predsjednik organizacijskog odbora 29-tog godišnjeg kongresa European Paediatric Orthopaedic Society, koji je održan u Zagrebu od 7. do 10. travnja 2010. Godine. Predsjednik organizacijskog odbora 11-te Internacionalne Konferencije (tri-annual) o Osteogenesis Imperfecta, održane u Dubrovniku od 2.- 5. listopada 2011. Član Medical Advisory Board OIFE.Godine. Član organizacijskog i znanstvenog odbora više od 20 kongresa i stručnih sastanaka u Hrvatskoj i više od 10 u inozemstvu.

Objavio više od 150 stručnih i znanstvenih publikacija u domaćim i stranim časopisima i više od 20 nastavnih tekstova. Objavio 47 radova u peer-review časopisima, koji su indksirani u bazama podataka (CC, PubMed, Scopus WoS). Od toga je 41 rad citiran 155 puta, H-index je 6. Urednik (u su-autorstvu) dvije knjige objavljene na engleskom jeziku i više od 20 poglavlja u knjigama. Suradnik na pet znanstvenih projekata i voditelj jednog znanstvenog projekta. Više od 25 godina promotor dječje ortopedije u tiskanim i elektronskim medijima u Hrvatskoj.

Član medjunarodnih strukovnih udruženja i asocijacija: Pediatric Orthopaedic Society of North America (POSNA) od 1995. Godine, European Paediatric Orthopaedic Society (EPOS) od 1996. Godine. Član (overseas fellow) British Orthopaedic Association (BOA) od 1979. Član Izvršnog odbora EPOS-a u mandatu 2009-2012. Predsjednik Reading Committee EPOS-a u mandatu 2013-2016. Član Izvršnog odbora Internacionalne Federacije Društava za Dječju Ortopediju (IFPOS) u dva mandata 2010-2013 i 2013-2016. Predsjednik IFPOS-a 2015-17.

Predsjednik European Paediatric orthopaedic Society (EPOS) za mandat 2017/2018. Izabran večinom glasova članova opće skupštine EPOS-a u Marseille-u 2015. godine. EPOS ima više od 500 članova iz 51 zemlje. Po značenju i broju članova drugo je društvo iz područja dječje ortopedije u svijetskim razmjerima. Sjevernoameričko društvo – POSNA – je prvo.

Pozvani predavač i moderator na preko 50 stručnih i znanstvenih nacionalnih kongresa te edukacijskih tečajeva (EPOS i EFORT) za specijaliste ortopedije u inozemstvu, Pariz, Cairo, Bratislava (2x), Cluj/Napoca, Ruse, Prag (2x), Varšava (2x), Jeruzalem, Trst, Bukurešt, Salt Lake City, Madrid, Seul, Lisabon/Estoril, Beč (8x), Ljubljana (2x), Niš, Medjugorje, Helsinki, New York, Indianapolis, Barcelona (2x), Atena, Priština, Beograd (2x), Toronto, Bruges, Dubai, Wilmington, Hyderabad, Geneve, Oslo (2x), Goa, Sao Paulo, Poznan, Zhuhai, Guangzhou, Baku, Mumbai, Marrakech.

Član uredničkog odbora stručnih i znanstvenih časopisa: Liječnički vjesnik, Pediatrica Croatica, Journal of Pediatric Orthopaedics B, Journal of Children’s Orthopaedics, Ortopedija, Traumatologija i Rehabilitacija (Varšava). Recenzent za navedene časopise i dodatno za Journal of Pediatric Orthopaedics, Acta Clinica Croatica, Acta Medica Croatica, Pediatrics, European Journal of Orthopaedics and Traumatology, Frontiers in Medicine/Genetics.

Humantirani rad/misija: Children United Rehabiltation Effort (CURE) 2008 u Hondurasu (San Pedro Sula).

Related Articles