Kontrakture

Kontraktura se razvija kada se normalno rastezljivo (elastično) tkivo zamijeni neelastičnim nitastim tkivom. Ovakvo tkivo čini dio tijela skraćenim i sprječava normalan pokret.

Kontrakture se najčešće javljaju u koži, tkivu ispod kože, mišićima, tetivama, ligamentima i u području zgloba te utječu na raspon pokreta i funkciju u određenom dijelu tijela. Vrlo čest simptom je i bol.

Uzroci:

-Poremećaji mozga i živčanog sustava, kao što su cerebralna paraliza ili stanje nakon moždanog udara
Nasljedni poremećaji (poput distrofije)
Oštećenja živaca
-Smanjena upotreba lokomotornog sustava (primjerice, od nedostatka mobilnosti uslijed nošenja gipsa ili ortoze)
Ožiljci nakon traumatske ozljede ili opekline

Ukoliko fraktura uzrokuje bol ili nedostatak pokreta, javite se Vašem liječniku kako bi objasnili svoje simptome i dali informacije o lokaciji problema, njegovom intenzitetu, pokretljivosti itd. Na temelju toga, liječnik će Vam preporučiti fizikalnu terapiju ili Vas uputiti na rendgen ili dijagnostički UZV kako bi se dijagnosticiralo stanje.

Fizikalna terapija i rehabilitacija

Fizikalna terapija je jedan od najčešćih tretmana za kontrakturu. Pomaže povećati raspon pokreta i ojačati atrofirane mišiće a sastoji se od kineziterapije, manualne terapija i terapije udarnim valom.

Kineziterapija se definira kao primjena znanstveno utemeljenih i načelima prilagođenih vježbi za poboljšanje snage, izdržljivosti i pokretljivosti osoba s funkcionalnim ograničenjima ili onima koji zahtijevaju prošireni fizički trening ili tretman.

Manualna terapija je također učinkovita poslije operacije i sportske ozljede, kada se kontrakture najčešće i javljaju. Metode manualne terapije uključuju manualnu mobilizaciju zglobova, tehnike za poboljšanje mobilnosti i funkcije nervnog tkiva te istezanje i / ili jačanje muskulature.

Udarni val se primjenjuje na područjima na kojima je tijelo prestalo reagirati zbog kroničnosti problema ili gubitka funkcije (neelastičnost) tkiva. Višestruke studije su pokazale tijekom vremena, da je smanjenje u protoku krvi na oštećenom području jedan od glavnih razloga nastanka oštećenja. Protok krvi je neophodan za ozdravljenje oštećenog tkiva. Udarni val pojačava bol na tretiranom području uzrokujući povratak opskrbe krvlju što pomaže izlječenju. i čini tkivo mekšim. Valovi putuju kroz međustaničnu tekućinu i meko tkivo, a njihov se učinak pojavljuje na područjima na kojima postoji promjena u otpornosti (impendancija).

Ukoliko je kontraktura uznapredovala i u fazi je da fizikalna terapije ne daje rezultate, morat ćete se podvrgnuti operaciji kako bi produljili mišiće ili popravili ligamente, tetive ili kosti i na taj način vratili normalnu funkciju i amplituda pokreta.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

 

Related Articles