Kaltenborn – Evjenth pristup

Manualna terapija dio je manulne medicine ( fizikalne terapije ) koja ima za cilj temeljito proučiti i tretirati poremećaje mišićnokoštanog sustava koristeći manualne metode i tehnike. Funkcionalne smetnje najčešći su uzrok boli u lokomotornom aparatu a manualna je terapija najprirodniji oblik liječenja pomenutih smetnji. Ona se bavi povratkom zglobne funkcije povećanjem reverzibilno smanjene mobilnosti zgloba te smanjenjem bolnosti koja utjeće na mobilnost zgloba. Koristi se mobilizacijom kao nježnim ritmičkim, ponavljajućim, pasivnim pokretom stupnjevane amplitude.
Mobilizacija je

primjena pokreta manje sile u dužem vremenskom periodu kroz cijeli opseg pokreta. Manipulacija je za razliku od mobilizacije brz, vješt, pasivni pokret sa ciljem ponovne uspostave mobilnosti i funkcije, smanjenja boli u ukočenom zglobu i pridruženom tkivu. Terapija pokretom uključuje specifičnu mobilizaciju mišića (npr. funkcionalnu masažu, istezanje, autoistezanje te istezanje postizometričkom relaksacijom, frikcijsku masažu…), nespecifičnu i specifičnu mobilizaciju zglobova (rotacijskim i translatornim kretnjama – trakciju, kompresiju i klizanje) i stabilizaciju zglobova.

Trakcija

kao vrlo bitan oblik translatornog pokretanja unutar zgloba može se izmjeriti u stupnjevima te tako i utjecati na potencijalno stanje zgloba. Od blagog zglobnog popuštanja male amplitude koje se primjenjuje samo da poništi kompresivne sile u zglobu do primjene dodatne sile u željenom smijeru za istezanje periartikularnih struktura, dekompresijom i smanjenjem boli.

Kompresija

također translatorni pokret usmjeren ka terapijskoj ravnini pritišće zglobne plohe jednu uz drugu te nam služi kao provokacijski test te diferencijalni test radili se o leziji unutar ili izvan samoga zgloba. Klizanje se izvodi paralelno sa terapijskom ravnionom te se izvodi kao test pasivne zglobne mobilnosti ali i kao mobilizacijska tehnika.

Manualna terapija

dokazano je da vrlo uspješno dijagnosticira i liječi sindrome i stanja poput lumbaga, lumboishijalgija, zglobne boli, bolova i parestezija (trnci) duž ruku i nogu, bolova unutrašnjih organa uzrokovanih dislokacijom kralježaka, skolioza, lošeg držanja, glavobolje, vrtoglavice i dr. Njome djelujemo na uzrok problema za razliku od većine terapijskih procedura koje djeluju samo simptomatski. Preventivno možemo manualnim tehnikama jako dobro djelovati na posturu (držanje ) tijela u cilj sprečavanja , usporavanja ili ublažavanja mogućih ili vjerojatnih tegoba.

Kaltenborn/Evjent

(nordijski pristup), Maitland, Cyriax, McKenzie, Bobath, PNF, Mulligan, Bowen, osteopatija samo su djelić autora i koncepata koji su u dugom nizu godina iza nas dokazali da je manualna terapija najprirodniji i jedan od najučinkovitijih terapijskih procedura ikad.

Saša Dragičević,
bacc. physioth i
sportski trener

Related Articles