29 travnja, 2013

Kalcifikat u ramenu (tendinitis calcarea) II.dio

udarni val kalcifikat u ramenu
Nakon što je dijagnoza postavljena terapija može započeti.

Prije operativnog zbrinjavanja kalcifikata, koji bi stvarno trebao biti posljednje riješenje, postoji niz drugih rehabilitacijskih postupaka kao što su:

– protuupalni antireumatici
– „blokada“ – injektiranje kortizona
fizikalna terapija
terapija udarnim valom
– lavaža – „ispiranje“ fiziološkom otopinom

Uspješnost liječenja

ovim načinima prelazi i 90% pa je razlog za polazak ovim putem višestruko opravdan. Fizikalna terapija samostalno ili u kombinaciji sa protuupalnim antireumaticima trebala bi u svakom slučaju biti prva metoda izbora. Laser, ultrazvuk u suradnji sa magnetoterapijom i elektroterapijom te indicirane vježbe ciljano za pojedinu fazu razvoja ili resorpcije kalcifikata već u startu u visokom postotku ostavljaju dobar učinak na smanjenje boli te poboljšanje pokretljivosti koji su osnovni simptomi kod ovog oboljenja.

Ako pomenute metode ne ostvare željeni učinak, jedna relativno nova metoda postaje pomalo ali sigurno standard u liječenju kalcifikata u ramenu.

Udarni val (ESWT – electric shock vawe therapy)

udarni val kalcifikat u ramenuprimjenjuje se na područjima na kojima je tijelo prestalo reagirati zbog kroničnosti problema. Višestruke studije su pokazale tijekom vremena, da je smanjenje u protoku krvi na oštećenom području jedan od glavnih razloga nastanka oštečenja. Protok krvi je neophodan za ozdravljenje oštećenog tkiva. ESTW pojačava bol na tretiranom području uzrokujući povratak opskrbe krvlju što pomaže izlječenju. Udarni valovi putuju kroz međustaničnu tekućinu i meko tkivo, a njihov se učinak pojavljuje na područjima na kojima postoji promjena u otpornosti (impendancija).

Veliki je broj studija u proteklih petnaestak godina od početka primjene, kao i praksa na velikom uzorku zadovoljnih pacijenata pokazala da tri do pet tretmana ove metode sa iznimno velikom uspješnošću riješava dugotrajnu bol i ostale simtome koje ovakva tendinopatija sa ili bez kalcifikata izaziva u ramenu i ostalim periartikularnim strukturama.

Terapija

Terapija se provodi jednom tjedno do čak jednom u dva tjedna što ostavlja dovoljno vremena da pomenuta velika količina energije koja se unosi u tretirano područje počinje ostvarivati željene učinke. Određena su istraživanja pokazala da udarni val u kombinaciji sa fizikalnom terapijom, koja se odrađuje u pauzama do sljedečeg udarnog vala može poboljšati učinak te ubrzati sam proces koji je i onako dovoljno kratak ( 4-6 tjedana) u zavisnosti od vremena koliko dugo pacijenti znaju trpiti pomenute simptome. No, s obzirom da je udarni val – ESWT relativno nova metoda liječenja problema mišićno koštanog sustava može se u skorijoj budučnosti očekivati njezin daljnji razvoj te dodatno povećanje uspješnosti kod izlječenja.

U poliklinici “Rehabilitacija Nova”, preglede i ambulantne zahvate obavljam pon., sri. i pet. od 08:00-16:00h, a uto. i čet. od 12:00-20:00h

 

Saša Dragičević,
bacc. physioth i
sportski trener

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pošaljite nam upit!

2 Comments on “Kalcifikat u ramenu (tendinitis calcarea) II.dio

[…] vježba smanjuje napetost u rukama i ramenima. Dok sjedite ravno na stolici isprepletite prste na rukama i ispružite ruke visoko iznad glave i […]

Hematom » Rehabilitacija Nova
23 prosinca, 2013 at 14:18

[…] se unutar samog mišića nalazi kost što uzrokuje trajnu bol i nisku pokretljivost. U tom slučaju kalcificirana materija se najčešće uklanja kirurški, a u posljednje vrijeme se koristi i terapija udarnog […]

Odgovori