Izokinetika

Izokinetika je postupak mjerenja koji se još 60tih godina prošlog stoljeća razvio kao koncept suprotan klasičnom načinu vježbanja, koji je koristio uvijek jednaku tj. konstantnu težinu, za razliku od izokinetike kojoj je glavna značajka konstanta brzine sa promijenjivim otporom. Koncept izokinetike osmislio je James Perrine, biomehanički inženjer iz New Yorka te razvio napravu koja omogućava mjerenje snage obrtanja u zglobu, koju stvara snaga mišića iz svih različitih kutova.

Dakle izokinetika (od grč. iso –stalan i kinesis – kretanje), opisuje proces u kojem se segment tijela kreće kroz određene amplitude pokreta pri unaprijed određenoj brzini. Ako bi brzina segmenta prelazila unaprijed određenu brzinu sprave, elektronički kontrolirani mehanizam počeo bi povećavati otpor (akcija) proporcijalan snazi mišića pacijenta (reakcija). Parametri koji se dobiju kao rezultat vježbe na izokinetičkoj spravi, koriste se za identificiranje i kvalificiranje maksimalno funkcionalnog dinamičkog mišićnoskeletnog učinka. Rizik opterećenja testiranog zgloba je minimalan, baš zato što se izokinetički otpor prilagođava snazi koju osoba/ispitanik može proizvesti.
Upravo zbog tih razloga, dijagnostika na izokinetičkoj spravi predstavlja u današnje vrijeme početni i završni dio svakog rehabilitacijskog procesa, a vježbanje na izokinetičkoj napravi postaje sastavni dio trening zglobova i mišića. Rehabilitacija kao i prevencija strogo je individualizirana, te na taj način osoba može dobiti kompletan učinak na zglobne strukture cijeloga tijela.

 PREDNOSTI:

Izokinetički uređaji omogućuju razvijanje maksimalne sile tijekom cijelog opsega pokreta, te tako mišići brže stiču prilagodbu i akomodaciju otpora na bol ili umor, zbog čega jako rijetko dolazi do prevelikog opterećenja i prenaprezanja mišićnih skupina.
Izokinetičko mjerenje predstavlja detaljno, sigurno, individualizirano i praćeno vježbanje i testiranje te brzo daje učinkovite rezultate.
Vrlo lako možemo pratiti napredak osobe te na taj način bolje usmjeravati rehabilitacijski proces, ali lako možemo i otkriti poremećaj čak i prije nego nastane sama ozljeda, što iznimno pomaže sportašima uključenim u trenažni proces, koji su zbog zahtjeva treninga, vrlo često podložni različitim ozljedama.

IZOKINETIČKA TERAPIJA  PREPORUČUJE  SE

prvenstveno osobama koje imaju bilo kakvih problema sa zglobom kuka, koljena, lakta, ramenog i skočnog zgloba te ručnog zgloba, a također i osobama koje imaju disbalans mišića trupa, dakle leđa i trbušnog zida. Ukoliko je osoba imala operaciju i mišići su se opustili i atrofirali, ukoliko osoba ima artrozu zglobova ili jednostavno se želi saznati kakva je njezina snaga s obzirom na dob, spol, tjelesnu aktivnost i težinu tijela.

REZULTATI IZOKINETIKE

Kod rehabilitacije zglobnih struktura vrlo je važno povećati inervaciju i koordinaciju zgloba te povećati stabilizaciju zgloba vježbanjem mišićnih skupina koje ga okružuju. Vrlo brzo dolazi do smanjenja mišićnog disbalansa i smanjenja slabosti mišića te stvaranja stabilnog i sigurnijeg zgloba. Sve ovo pridonosi sprečavanju novih ozljeda te se skraćuje vrijeme postizanja vrhunske forme nakon rehabilitacije.

Cilj izokinetičkog mjerenja i testiranja je omogućiti terapeutu detaljne i pouzdane te objektivne podatke kako bi se napravio individualan program rehabilitacije i kako bi se dobilo saznanje o funkcijama zglobova, bilateralnim disbalansima itd.

ISOMED 2000

Isomed 2000 (biodex)je jedinstvena izokinetička naprava koja objedinjuje izvanredne karakteristike. Stroj kombinira snagu za besprijekornom preciznošću, autentičnu osjetljivost sa visokom čvrstoćom te veliki raspon mišićne akcije. Uz jednostavnost primjene i spektar prednosti nad ostalim izokinetičkim uređajima sadašnjice, Isomed je izvrsna sprava za rehabilitaciju i dijagnostiku svih zglobnih struktura, zajedno sa modulima za fleksiju i ekstenziju te rotaciju trupa. Ovaj moderan pristup našao je svoj vrlo važan položaj u sportskoj rehabilitaciji i kliničkoj primjeni te je na jednom od vodećih mjesta sredstava za poboljšavanje same terapije u modernim zdravstvenim ustanovama i rehabilitacijskim centrima.

Isomed 2000 ( biodex ) je kompjuterski vođen strij za ispitivanje mišićne snage i analizu zglobova u svrhu treninga sa konstantno definiranom brzinom i neovisnm podešavanjem otpora. Vježbe na izomedu mogu se raditi i precizno određivati putem koncentričnih, ekscentričnih i izometrijskih programa treninga i testiranja, a sustav se može koristiti i za pasivne pokrete u početnim fazama rehabilitacije, da li u punom ili ograničenom opsegu pokreta.

Related Articles