Vježbe nakon artroskopije

Artroskopija je ortopedska tehnika tj. vrsta kirurškog zahvata kojom se mogu izvesti najrazličitiji zahvati na zglobovima i izvan zglobnim prostorima.

Operacija se izvodi kroz malene rezove kroz koje ortoped uvodi artroskop i instrumente po potrebi i ulazi u zglob te ima pogled u unutrašnjost koljena. Artroskop je poseban instrument koji je sastavljen od izvora svjetlosti i leće , a video kamera pričvršćena na artroskop omogućuje da se cijela slika tj. zahvat prati na monitoru. Kroz druge male rezove operater uvode se dizajnirane instrumenti s kojima se izvodi operativni zahvat. Za razliku od klasičnoga operativnoga zahvata i velikog reza, oštećenja i traume okolnog tkiva kod artroskopskih zahvata su minimalne pa je i oporavak puno brži i kvalitetniji.

Artroskopija se primjenjuje u svrhu dijagnostike i liječenja slijedećih problema:

Nakon operacije važno je započeti sa fizikalnom terapijom kako bi se što prije vratili vašim svakodnevnim ili sportskim aktivnostima.

Postupci fizikalne terapije utječu na:
 • Smanjenje boli i otekline
 • Povratak mobilnosti zgloba
 • Povratak snage mišića
 • Razvoj propriocepcije i stabilnosti u zglobu.
Potpuni oporavak

 i povratak svakodnevnim aktivnostima očekuje se za desetak dana, a sportu nakon nekoliko tjedana.

Artroskopija je našla najveću primjenu upravo u koljenu budući da je to najveći zglob u ljudskom tijelu. Post operacijska je bol minimalna budući da nema operacijskog reza. Nakon zahvata ostaje jedva vidljiv ožiljak. Komplikacije su velika rijetkost tako da je artroskopija vrlo sigurna operacijska metoda („arthroscopy – no problem surgery“) i u najvećem broju slučajeva su blage. Nakon artroskopije važno je odmah početi s vježbanjem koljena ne bi li se vratila snaga i puni raspon pokreta. Prve bi vježbe trebale biti bez opterećenja i trebale bi se fokusirati na lagano ispravljanje i povećanje raspona pokreta zgloba.

Posebno je korisna kod:

profesionalnih sportaša koji imaju česte ozljede zgloba i zahtijevaju brzi oporavak. S obzirom na povećanu aktivnost populacije i sve većim zahtjevima za brzi povratak prijašnjim aktivnostima te usavršavanjem ove tehnike, artroskopija će omogućavati liječenje sve većeg raspona patoloških stanja zglobova. Najveći problem poslije bilo kojeg operativnog zahvata predstavlja povratak mišićne snage i izdržljivosti. Kako tijelo kod bilo koje ozljede, pa tako i kod operativnog zahvata, direktno smanjuje snagu mišića, važno je povratiti tu mišićnu snagu i naravno njegovu izdržljivost, ali i brzinu reakcije. Ako se to ne učini na vrijeme, rizik ponovnog ozljeđivanja istog tkiva ili drugih dijelova zgloba ostaje visok.

IZOKINETIČKI TRENING NAKON ARTROSKOPIJE

Veliku ulogu u rehabilitaciji nakon artroskopije ima izokinetički trening. Kroz posebno konstruirane vježbe i trenažni proces, zglob na kojemu je rađen zahvat, brže će se vratiti u prvotnu funkciju uz pravilno i kontrolirano vođenu rehabilitaciju.

Slijedi primjer toka rehabilitacije na izokinetičkoj napravi nakon artroskopije koljena:

pasivni pokret sa odgovarajućom amplitudom pokreta 4-7  dan
 • krioterapija i kompresijski zavoj, te fizikalna terapija strujom na kvadriceps
 • vježbe snage izometrične vježbe, i najčešće se kretati u manjoj amplitudi
 • vježbe stabilizacije i istezanja
pasivni pokret sa odgovarajućom amplitudom pokreta  7-10 dan
 • sve vježbe kao prije sa pojačanim otporom i većoj amplitudi pokreta
 • kada amplituda bude 0-105°započeti i sa vožnjom bicikla
pasivni pokret sa odgovarajućom amplitudom pokreta 10-17 dan
 • cilj – postići normalnu amplitudu bez bolova
 • raditi vježbe s manjim brzinama – većim otporom
 • vježbe jačanja i koordinacije
 • poticati trening izdržljivosti
 • trening propriocepcije i ravnoteže
—> nastavlja se sa svim oblicima treninga uz kombinaciju sa ostalim spravama

Izokinetički trening igra značajnu ulogu u ranoj rehabilitaciji mišića natkoljenice tj. koljena nakon artroskopije, te može znatno ubrzati cijeli postupak vraćanja mišića u početno stanje.

 Ana Ružić,
mag. kineziologije  u kineziterapiji
 i licencirani terapeut na Isomedu 2000

Related Articles