27 rujna, 2019

Hyalubrix 60 – za oštećenja hrskavice

Za pacijenate s umjerenim i uznapredovalim oštećenjem hrskavice

Kod pacijenata nakon operacije

Kod pacijenata koji su kandidati za operativni zahvat

 HYALUBRIX 60 je sterilna, apirogena, viskoelastična otopina koja sadrži natrijev hijaluronat dobiven bakterijskom fermentacijom iz frakcije visoke molekularne mase. Hijaluronska kiselina, polisaharid iz obitelji glikozaminglikana, prirodno se nalazi u ljudskom tkivu kao što je hrskavica i sinovijalna tekućina.

Stalno se izlučuje u zglobnu šupljinu i predstavlja glavni sastojak sinovijalne tekućine kojoj daje karakteristični viskozitet i elastičnost. Ova su svojstva od temeljne važnosti jer tekućina obavlja funkciju lubrifikacije i amortizacije u normalnim zglobovima, čime štiti hrskavicu i meka tkiva od mehaničkih oštećenja.

Kod traumatskih i degenerativnih bolesti zglobova, količina hijaluronske kiseline se smannjuje, a sinovijalna tekućina gubi viskozitet što ugrožava funkciju i uzrokuje bolne simptome. Mnogi podatci u literaturi pokazuju da intaartikularno ubrizgavanje hijaluronske kiseline može povratiti viskoelastična svojstva sinovijalne tekućine, čime ublažava bol i poboljšava mobilnost zgloba.

  

HYALUBRIX 60 je privremena zamjena za sinovijalnu tekućinu kod pacijenata koji boluju od degenerativne ili mehaničke artropatije zgloba i koljena koje uzrokuju promjenu funkcionalnosti sinovijalne tekućine, bez aktivnog sinovitisa.

  

Proizvod bi trebali davati samo liječnici specijalisti. Treba se pridržavati svih pravila vezano za aseptične uvjete i tehnike ubrizgavanja. Kod izljeva u zglobu prije ubrizgavanja proizvoda preporuča se sanirati izljev.

Kako bi se što duže održali učinci tretmana, ovisno o potrebama pojedinog pacijenta, mogu biti potrebni dodatni tretmani nakon prve primjene.

Kada se HYALUBRIX 60 primjenjuje u kuk, preporuča se ubrizgavanje izvršiti uz ultrazvučnu asistenciju. Ovaj postupak nije potreban kada se preparat daje u koljeno.

Zahvaljujući također i sterilnim vanjskim površinama šprice, proizvod je pogodan za korištenje u operacijskih dvoranama.

Na mjestu ubrizgavanja mogu se povremeno javiti lokalizirana bol, otok, toplina i crvenilo. Ovi su simptomi najčešće blagi i prolazni.

Značajnije upalne reakcije, uz povremenu pojavu kristala natrijevog pirofosfata, povremeno su zabilježene u kombinaciji s intraartikularnim ubrizgavanjem hijaluronata.

Kao i kod ostalih intraartikularnih tretmana, rijetko se može javiti septički artritis, ako se ne poštuju opće mjere opreza za ubrizgavanje ili ako mjesto ubrizgavanja nije aseptično.

Pošaljite nam upit!