Grčevi u mišićima

Ako ste ikada imali mišićne grčeve, znate da oni mogu biti vrlo bolni. U nekim slučajevima, mišić se može zgrčiti toliko snažno da to rezultira pojavom modrica na koži. Većina grčeva mišića su u stvari prisilne kontrakcije mišića. Grčevi mogu biti blagi ili vrlo bolni. Mogu se javiti u svim skeletnim mišićima, ali su najčešći u nogama i stopalima i mišićima koji prelaze dva zgloba. Grčevi mogu uključivati dio mišića, jedan mišić ili sve mišiće u skupini.
Najčešće pogođene mišićne skupine su:
  • stražnja strana potkoljenice / tele (gastrocnemius),
    stražnja starana bedra (hamstring),
    prednja strana bedra (kvadriceps),
    te stopala, šake, ruke i trbuh.

Grčevi u mišićima u razlikuju se u rasponu intenziteta – od blagih trzaja ili tikova do jake boli. Zgrčeni mišić može biti tvrd kao kamen nekoliko sekundi do nekoliko minuta ili duže.

Što uzrokuje grčeve u mišićima?

Točan uzrok mišićnog spazma je još uvijek nepoznat, ali teorije najčešće navode je to izmijenjena neuromuskularna kontrola, dehidracija, osiromašeni elektroliti, slaba kondicija, umor mišića, početak bavljenja novom aktivnosti itd.
Istraživanja kažu i da su grčevi mišića češći tijekom vježbanja na toplini, jer znoj sadrži tekućine, kao i elektrolit (sol, kalij, magnezij i kalcij). Kada ovi nutrijenti padnu ispod određene razine, incidencija grčenje mišića se povećava. Budući da sportaši imaju veću vjerojatnost da će se javiti mišićni spazam u predsezoni, ili pri kraju intenzivne ili dugotrajne aktivnosti, smatra se da je razlog nedostatak klimatizacije na mjestu treniranja.

Liječenje grčeva mišića

Grčevi obično nestanu sami od sebe bez potrebe za lječenjem, ali ovi savjeti mogu pomoći ubrzati proces ozdravljenja: zaustavite aktivnost koja je izazvala grč, lagano se istegnite i izmasirajte problematičan mišić, zadržite mišić u istegnutom položaju dok grč ne prestane…

Spriječavanje pojave grčeva

Ovi savjeti se najčešće preporučuju od strane stručnjaka i sportaša podjednako: poboljšajte vježbanje i izbjegavajte zamor mišića, istežite se redovito nakon vježbanja, zagrijte se dobro prije vježbanja…
Većina grčeva u mišićima nisu ozbiljni. Ako su Vaši grčevi mišića snažni, česti ili konstantni posjetite svog liječnika i potražite savijet.

 

Ana Ružić,
mag. kineziologije u kineziterapiji i
licencirani terapeut na Isomedu2000

Related Articles