Fizikalna terapija prije operativnog zahvata

Terapeuti imaju vječnu bitku u podizanju svijesti po pitanju kada je fizikalna terapija prikladna. Većina ljudi čuju riječi “fizikalna terapija” i pretpostavljaju da je to nešto što im ne treba, osim poslije operacije. To nije točno!

Fizikalna terapija je vrlo učinkovita i prije operacije, pogotovo kada je u pitanju operacija kralješnice.

Prvo, fizikalna terapija može pomoći

priprema prije operacijesmanjiti bolove u leđima. Postoje čak i neki slučajevi gdje fizikalna terapija pomogne toliko, da operacija više nije ni potrebna, npr. trakcijom kralježnice i prikladnom terapijom, može se osobu “spasiti” od operacijske sale. To naravno nije uvijek slučaj. Ponekad je operacija neizbježna. Međutim, fizikalna terapija i kineziterapija mogu poslužiti kao dobra priprema za rehabilitaciju nakon operacije i tako skratiti vrijeme oporavka.

Terapeut

će raditi na povećanju vaše snage i stabilnosti i na taj način, Vaše tijelo će biti u boljem stanju i jače nakon operacije.

Kineziterapeut

Vam može pokazati i vježbe koje bi bilo potrebno raditi nakon operacije, jer to pomaže memoriji mišića , tako da je više vjerojatno da ćete rehabilitaciju i vježbe nakon operacije izvoditi ispravno i sigurno.
Nemojte pasti u zamku misleći da trebate pasivno čekati operaciju i da se fizikalna i kineziterapija primjenjuje samo za postoperacijsku rehabilitaciju oporavak.

Pripremite se za operaciju!

 

Ana Ružić,
mag. kineziologije u kineziterapiji i
licencirani terapeut na Isomedu2000

Related Articles