13 kolovoza, 2013

Dislokacija lakta

Kako za rame, tako je i za lakat  vrlo uobičajeno da dođe do dislokacije, a u većini slučajeva pomaci lakta su stražnji i 30 – 40% njih povezano je s prijelomima.

Najčešći mehanizam koji uzrokuje stražnji pomak u radijusu i ulna na rame, je pad unatrag na ruku  savinuta lakta. Bol je vrlo intenzivna u vrijeme traume, a pokreti su nemogući.

Prijelom

Kada postoji sumnja da se radi o prijelomu, trebalo bi odmah napraviti potrebnu dijagnostičku obradu. Kod prijeloma dolazi do povećanja osjetljivosti u tom području, javlja se upala i često nastaju modrice, javlja se utrnulost ili paraliza u podlaktici ili cijeloj ruci čak ponekad i grčevi ili pritisak na krvne žile i živce.

cryo lakatLiječenje

Hladno liječenje (krioterapiju) treba primijeniti u trajanju od 10 do 15 minuta svaka 2 do 3 sata za smanjivanje upale i boli. Toplinska obrada može se koristiti prije izvođenja vježbi istezanja i jačanja i ostalih aktivnosti propisanih od strane  liječnika.  Nakon što je Vaš liječnik, fizioterapeut ili trener dopustio da započne mobilizacija lakta i prestanak nošenja udlage ili steznika, i dalje se nastavlja sa fizikalnom terapijom poput magneta, ultrazvuka te elektrostimulacije. Vrlo dobre rezultate daje i terapija laserom. Fizikalna terapija smanjiti će upalu i omogućiti zdravije, manje bolno kretanje i aktivnost. U početku se rade pasivni i potpomognuti pokreti uz pomoć terapeuta, faze istezanja do granice boli i nikako ne preko, te pokušati dobiti ponovno normalan opseg pokreta. Kako bi taj proces bio vođen kontrolirano i ubrzao oporavak, koristi se izokinetički aparat Isomed 2000 koji pomaže u dobivanju maksimalne amplitude pokreta pomoću  programa izrađenog individualno i ciljano za početnu fazu rehabilitacije.

Prijelom lakta izokinetikaRehabilitacija

Nakon potpomognutih kretnji, kada osoba ne osjeti više bol, počinje sama micati podlakticu bez opterećenja, uz kombinaciju statičkih i dinamičkih vježbi. Ukoliko su sve faze rehabilitacije bile dobro odrađene, čim dobijemo amplitudu i nestane simptom boli, kreće se sa izokinetičkim jačanjem mišića koji okružuju zglob lakta.

 

 

 

 

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

 

Pošaljite nam upit!

0 Comments on “Dislokacija lakta

[…] u kombinaciji s masažnom terapijom ima vrlo pozitivan učinak, ne samo kod profesionalnih sportaša, već i kod […]

Odgovori