90% problema kralježnice se može riješiti bez operacije

Sama pomisao na operaciju kralježnice je zastrašujuća za većinu ljudi. Dobra vijest je da su samo 10% ljudi koji imaju problema sa kralježnicom kandidati za operaciju.

U poliklinici Rehabilitacija Nova rade fizijatri koji su specijalizirani u dijagnosticiranju i tretiranju raznih bolnih sindroma u križima i vratu, oni su prva stepenica za liječenje bolova u leđima, a u nekim slučajevima i zadnja. Naši fizijatri se fokusiraju na osobu u cijelosti ( individualni pristup), a ne samo na ozlijede. Fizijatri i ortopedi koji ne rade operacije, preporučuju kirurški zahvat samo onda kada je isti apsolutno neizbježan.

Fizikalna terapija i rehabilitacija

U poliklinici Rehabilitacija Nova postoji puno nekirurških tretmana kralježnice koji mogu riješiti problem prije nego što dođe do operacije. Nekirurški tretmani uključuju – hlađenje, grijanje, elektroprocedure, laser, trakciju (vrlo učinkovitu metodu razvlačenja kralježnice), kineziterapiju, masažu te protuupalne medikamente i blokade. Jedna od najučinkovitijih tretmana je upravo trakcija kralješnice, tj. istezanje ili razvlačenje.

Trakcija kralješnice

Trakcija kralješnice je jedini neoperativni tretman koji je stvarno učinkovit kod teških slučajeva discus hernia, degenerativnih bolesti zglobova, artritisa, stenoze (suženja spinalnog kanala) i pritiska na živčane korijene. Trakcija potiče i pruža brzo, učinkovito i nevjerojatno popuštanje boli što omogućuje većini pacijenata vraćanje aktivnijem stilu života te brži povratak poslovno radnim obvezama. O psihološkom učinku i osjećaju korisnosti kod oporavljenog pacijenta ne trebamo ni govoriti. Stresovi na međukralješčani disk i fasetne zglobove mogu voditi do upale, oštećenja, koncentričnih i radijalnih razderotina na hrskavičnom prstenu diska a time i uzrokovati prolaps (hernijaciju) diska. Kada nukleus (jezgra diska) probije fibrozni prsten prema kralješčanom kanalu onda dolazi do pritiska na kralješničnu moždinu ili živčane korijene, što uzrokuje žestoku bol i druge živčane poremećaje.

Pacijenti bi trebali razmišljati o operaciji tek onda kad se konzervativne metode pokažu neuspješnima.

Denis Perica,
bacc. physioth

Related Articles