10 stvari koje trebate prestate raditi ako osjetite bol u leđima

Kronična bol u donjem dijelu leđa je čest problem i može utjecati na vaš posao, obitelj i rekreacijske aktivnosti.

Iako ne postoji specifičan lijek za bol u donjem dijelu leđa, postoje neki koraci koje možete poduzeti  kako bi mogli upravljati simptomima koji dolaze iz leđa.

1. Prestanite se držati pogbljeno

Jedan od najčešćih uzroka križobolje je loš sjedeći stav. Loše pogrbljeno sjedenje dovodi do pritiska na zglobove , mišiće i disk što uzrokuje bol. Naučite pravilno sjediti i zadržati taj položaj kako bi se smanjila i eliminirala križobolja. Također prilagodite svoj radni prostor kod kuće i na poslu.

2. Prestanite izbjegavati vježbanje

Dokazano je da se vježbanjem smanjuju bolovi u leđima. Vježbanjem pomažemo održati snagu mišića što osigurava bolju cirkulaciju zglobova i samim time ugodu.

3. Prestanite tražiti čudotvoran lijek

Svi smo vidjeli reklame koje obećavaju čudotvoran lijek za vašu križobolju, te razne balzame i kreme koje nemaju dokazano djelotvoran učinak.

4. Prestanite se fokusirati na određenu dijagnozu

85 % križobolja mogu biti klasificirane kao nespecifične. To znači da izvor boli nije lokaliziran na jednom mjestu. Dijagnostičke pretrage kralježnice mogu točno pokazati uzrok boli.

5. Prestanite dizati teške predmete

Jedan od najčešćih uzroka križobolje je podizanje teških predmeta. Ako vaš posao nužno zahtijeva podizanje teških predmeta, probajte to učiniti na pravilan način držanja tijela te korištenjem zaštitne opreme.

6. Prestanite  savijati trup prema naprijed

Drugi najčešći uzrok križobolje je često savijanje trupa prema naprijed što uzrokuje velik pritisak na diskove između kralješaka i mišićne napetosti. Ograničite savijanje trupa prema naprijed, te pravilnim stabilizacijskim vježbama ojačajte posturalne mišiće.

7. Prestanite slušati tuđe priče

„Tako se i moj ujak Ivica sagnuo i samo ga je nešto štrecnulo, silni bolovi, pa injekcije i na kraju operacija“- priča vam susjeda dok vi  u bolovima čekate na pregled liječnika. Većinu problema riješavaju ciljane vježbe jačanja i istezanja a samo najozbiljniji slučajevi zahtjevaju operaciju, stoga posjet specijalistima neka zamjeni razgovor sa susjedama.

8. Prestanite biti pasivni

Ako mislite samo ležati i prepustiti se termoelektronskim tretmanima bez aktiviranja mišića, ništa od toga. Posjetite specijalistu fizijatra ili fizioterapeuta te zajedno napravite plan i program vježbanja. Studije pokazuju da je upravo vježba pravi lijek za bolove u donjem dijelu leđa.

9. Prestanite pušiti

Ako pušite sigurno ste čuli da je štetno za vaše zdravlje mnogostruko. Istraživanje pokazuju da upravo pušenje može biti jedan od uzroka boli u leđima. Razgovarajte s vašim liječnikom i napravite plan prestanka pušenja.

10. Prestanite čekati da bol prođe sama

Ako bol traje tjedan ili dva, posjetite specijalistu fizijatra ili fizioterapeuta. Raniji dolazak i adekvatna fizikalna terapija i rehabilitacija rezultiraju boljim i bržim oporavkom i povratkom u svakodnevne aktivnosti.

Slađana Musulin,
bacc. physioth

 

Related Articles