Zašto je majčinstvo uzrok bolova u ledjima?

Sada kada ste prošli porod, i beba leži mirno u Vašim rukama, mislite da je sva bol iza vas. Nažalost, to nije točno!

Mnogi hormoni tijekom trudnoće mogu uzrokovati popuštanje u čvrstoći zglobova i ligamenta koji povezuju zdjelicu i kralježnicu, što može dovesti do bolova u leđima. Ako ste nova mama, što možete učiniti po tom pitanju?

Ako ste umorni od brige oko djeteta

često zanemarujete rutinske vježbe koje su bile dio Vaše svakodnevnice. Najbolje bi bilo kada bi mogli započeti s vježbanjem čim je prije moguće nakon poroda i vratiti tonus Vašem trbuhu, leđima i mišićima nogu. Ukoliko je porod prošao prirodno, moći ćete vježbati čim se budete osjećali dobro, i na početku obavezno raditi vježbe istezanja, ili prateći yogu na tv-u dok Vaše dijete spava. Ako je porod bio učinjen carskim rezom, bilo bi dobro čekati bar šest tjedana prije početka vježbanja i naravno posavjetovati se sa svojm liječnikom.

Vrlo je bitno da čuvate svoja leđa kad podižete dijete

podizanje djeteta 3Savijanjem koljena ne samo da će uštedjeti vaša leđa, ono će također izgraditi i ojačati vaše glutealne mišiće i mišiće vaših nogu. Kada nosite bebu, probajte je nasloniti što više na Vaš bok i time olakšati svoja leđa. Kako Vaše dijete raste, težina opterećenja se povećava i može uzrokovati bol u leđima. Znamo da vrijeme hranjenja može biti Vaše jedino vrijeme za odmor. Najbolje bi bilo sjediti u uspravnom stolcu za vrijeme dojenja. Dobro držanje produljuje kralježnicu i ublažava pritisak na diskove između kralježaka, a također upušta trbušne mišiće.

Evo par savijeta kako možete ublažiti bolove u leđima:

Toplina može pomoći pri opuštanju mišića, pokušajte sa toplom kupkom ili grijanjem Vašeg jastuka.
Nabavite masažer ili probajte naći pola sata za parcijalnu masažu kod licenciranih stručnjaka. Privremeno Vam može ublažiti napetost mišića, ukočena ramena i bolove u donjem dijelu leđa.

Brinite o Vašim leđima i posvetite im pažnju kako bi izbjegli probleme u budućnosti.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

Related Articles