17 prosinca, 2013

Vježbanjem protiv stresa

Vježbanje za vašim radnim stolom pomaže aktivirati organizam, vaša krv cirkulira a mišići dobivaju na tonusu. Takve vježbe, naravno, neće zamijeniti aerobnu aktivnost, no mogu biti uspješne u suzbijanju stresa i jačanjeu mišića .

Ako ustrajete u kratkom treningu na svom radnom mjestu, tijekom vremena , oni će vam pomoći poboljšati fleksibilnost i mogu spriječiti pojavu bolova u zglobovima, posebno u donjem dijelu leđa i vratu.

Istezanje vratnih mišića

Vježbe za istezanje mišića vrata dovode do oslobađanja napetosti i povećanja raspona pokreta. Opustite ramena i spustite vašu glavu laganu naprijed, vratite u početnu poziciju i isto ponovite u lijevu i u desnu stranu postavljanjem uha na rame iste strane. Ponovite vježbu polagano i nježno četiri puta . Zatim, lagano nagnite glavu prema svom desnom ramenu, i pomoću ruke istegnite mišiće jedne i druge strane. Dišite duboko i opustite ramena dok izvodite ovu vježbu.

Vježbe za noge

Iako ste zapeli sjedeći za stolom, još uvijek možete raditi vježbe za noge. Sjedite na stolici s ravnim leđima i rukama uz tijelo. Podignite jednu nogu ravno ispred vas i rotirajte stopalo u kružnim pokretima. Isto ponovite drugom nogom. Učvrstiti trbušne mišiće, podignite obje noge ispred vas i vratite u početni položaj. Ponovite vježbu najmanje četiri puta.

Istezanje ramenog obruča

Ova vježba smanjuje napetost u rukama i ramenima. Dok sjedite ravno na stolici isprepletite prste na rukama i ispružite ruke visoko iznad glave i pogledom ih ispratite i zadržite 20tak sekundi. Ponovite najmanje četiri puta.

“Stiskanje” stražnjice

Kontrakcijama guznih mišića, pomoći ćete davanju tonusa i oblikovanju vaše stražnjice. Vježbu radite u intervalima od 10 sekundi , a zatim otpustite kontrakcije u trajanju od 10 sekundi. Ponovite vježbu osam do 10 puta dnevno, a nakon nekoliko tjedana, primijetit ćete razlike.

Razgibavanje ramena

Prilično je uobičajeno da opterećenje i napetost “sjedaju” na vaša ramena. Kako bi ih opustili, izdužite ruke prema dolje, držate leđa ravno i duboko dišite. Ponovite vježbicu par puta.

Ana Ružić
mag. kineziologije u kineziterapiji
licenc.th. on ISOMED2000

 

 

 

Pošaljite nam upit!

Odgovori